Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-fahéjas kalács

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 35 dkg porcukor
  • 25 dkg darált dió
  • kevés tej
  • 1 tojás a tetejére

Elkészítés

Elkészítés: A tészta langyos hozzávalóit a dagasztógép üstjébe vagy egy nagy tálba tesszük, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha friss az élesztő, akkor azt felfuttatjuk a szokásos módon.

Cipót formázunk a tésztából, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Összekeverjük a vaj felét a fahéjjal és a porcukor felével. A diós krémhez pedig kevés forró tejhez adjuk a darált diót meg a maradék porcukrot, jól elkeverjük (jól kenhető legyen, de ne folyjon), és ha teljesen kihűlt, összedolgozzuk a maradék 10 dkg vajjal.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Nagy deszkán vékony téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalával párhuzamosan képzeletben elfelezzük a tésztát. Az egyik felére fahéjas tölteléket kenünk, a másikra diósat. Mindkét oldalról feltekerjük a tésztát a középső, képzeletbeli elválasztó vonalig. 8-10 cm vastag szeleteket vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kalácsokat. Ha újra megkelt a tészta, akkor lekenjük a tetejét szobahőmérsékletű tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-30 perc alatt megsütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss