Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-fahéjas-juharszirupos csigák

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,75 dl tej
  • 4 dkg vaj + a kikenéshez
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg dióbél
  • 0,5 dl juharszirup
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd egy mélyedést formázzunk a közepébe. Ide szórjuk az élesztőt. A tejet alacsony hőmérsékleten melegítsük össze a vajjal, amíg az teljesen felolvad. Kézmelegen öntsük a liszt mélyedésébe, majd keverjük hozzá a tojást is, dolgozzuk össze puha tésztává. Tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen hagyjuk kelni 30 percet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 23 cm átmérőjű piteformát. A töltelékhez a dióbelet pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd hagyjuk hűlni, és egy késsel aprítsuk fel.

Ezután lisztezett deszkán nyújtófával nyújtsuk ki a tésztát. Kenjük meg a langyos vajjal. Egy tálban keverjük össze a finomra aprított diót, a fahéjat és a keményítőt, és ezzel a keverékkel egyenletesen szórjuk meg a vajas tésztát, majd egyenletesen locsoljuk meg a juharsziruppal. Szorosan tekerjük fel a hosszabbik oldalánál fogva, majd egy éles késsel vágjuk 8 db kb. 4 cm széles csigákra.

A csigákat helyezzük a kivajazott formába, kb. 1 cm távolságot hagyva köztük. Meleg helyen hagyjuk pihenni további 20-25 percet - még ekkor is kel, dolgozik a tészta. Ha ismét megkeltek a csigák, kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejüket fahéjjal és kristálycukorral, majd 20-25 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve csurgassuk rá a juharszirupot, amikor még a sütemény a formában van. Langyosan kínáljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek