Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós és mákos kalács

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csapott tk só
  • 5 dkg vaj (olvasztott, langyos)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • A töltelékhez:
  • 15-15 dkg dió és mák
  • 10 dkg porcukor
  • őrölt fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 sárgabaracklekvár
  • 2 db alma
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A lisztet keverőtálba szitáljuk, beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vajat, az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy kissé keményebb (kb. sűrű nokedli állagú) tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a tál falától. Kevés liszttel meghintve, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk, kétfelé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk téglalap alakú formára. Megkenjük vékonyan lekvárral, rászórjuk a porcukor és a vaníliás cukorral felét, ízlés szerint fahéjat és a diót, majd durva reszelővel, egyenletesen elosztva ráreszeljük az almát.
  3. Feltekerjük úgy, hogy tekerés közben a két végét benyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt közepes tepsibe emeljük a feltekert rudat.
  4. A másik tésztával és a mákos töltelékkel ugyanígy járunk el.
  5. Fél órát langyos helyen újra kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra. A rudakat felvert egész tojással lekenjük, villával hosszában a közepén megszurkáljuk, majd a sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt barnáspirosra sütjük. Teljes kihűlés után szeleteljük és kínáljuk.

 

Karácsonyi bejgli >>> 

ÁFONYÁS-GESZTENYÉS BEJGLI >>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss