Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós csiga (darázsfészek)

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 35 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • A töltelékhez:
  • l5 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • A tetejére:
  • minden csigára 1-1 fél dió
  • kb. 1,5 evőkanál kristálycukor
  • pici víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • és még 2 dl tej

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk kevés cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. Közben egy nagyobb tálban a lisztet, a vajat és a maradék cukrot összekeverjük. A tojássárgákat elkeverjük az élesztős tejben és a liszthez öntjük, jól kidolgozzuk, lefedjük, és 3/4 - 1 óra alatt megkelesztjük. (Attól függ, milyen meleg van.)

Közben a vajat a cukorral jól kikeverjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán félujjnyira nyújtjuk, rákenjük a cukor-vaj keveréket, és megszórjuk a darált dióval. feltekerjük, és karikára szeleteljük, kb. 15-16 db legyen.

Kikent tepsibe rakjuk, vágott oldaluk legyen felül. Egy pohárba tesszük a 1,5 kanálnyi kristálycukrot, pici vízzel benedvesítjük - vizes cukrunk legyen - és ezzel megkenjük a tészták tetejét, majd a közepükre ültetünk 1-1 fél diót. 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük 20-25 percig.

Közben elkeverjük a 2 dl tejjel a vaníliás cukrot, és amikor a tészta kezd pirulni, meglocsoljuk vele a csigákat, s még 5 percig sütjük.

Megjegyzés

Nagyon finom, könnyű kelt tésztát kapunk, amit én azonnal kiszedek a tepsiből, és fejjel lefelé hagyom hűlni, mert könnyen odaragad a tányérhoz. A töltelék tetszés szerint variálható, darált dió helyett kakaóval, darált mákkal is megszórható.

A sütési idő gáztűzhely 4-es fokozat és 2 polc szerinti, nálam ez vált be a kelt tésztákhoz.

A receptet és a fotót T.
- t.vica

Ezek is érdekelhetnek

Friss