Diós-céklás desszert karamellel

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • cékla
  • liszt
  • cukor
  • darált dió
  • vaj
  • tojás
  • sütőpor
  • őrölt fahéj
  • cékla
  • tej
  • cukor
  • zselatinlap
  • cukor
  • tej
  • vaj
  • szódabikarbóna

Elkészítés

Elkészítés: A céklát megmossuk, héjával együtt megfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy kevés cukrot és sót. Miután puhára főztük, meghámozzuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukor 2/3 részével habosra keverjük, majd a vajjal is simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a céklát, a darált diót és a fahéjat. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verve szintén hozzákeverjük a masszához, majd egy 35×20 cm-es vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk.

Előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A céklás tejszínhez a tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzákeverjük a finomra reszelt céklát, és beletesszük az előzőleg hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapot. Az egészet elkeverjük és lehűtjük.

A karamellhez a cukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, és a tejszínnel simára forraljuk, miközben beleteszünk egy csipet szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert először nagyon habzik, de aztán kisimul.

Tálaláskor a tésztából korongokat szaggatunk, az egyikre céklás tejszínt teszünk, ráhelyezünk egy másik korongot, arra karamellt, a tetejét megszórjuk egy pici darált dióval.

Megjegyzés

Egyik kedvencemből, céklából készült ez a különleges desszert. Amióta sikerült átléptem azon a gondolaton, hogy csakis céklasalátát tudok belőle elképzelni, azóta tudom, hogy ez egy nagyszerű, egészséges és sokoldalúan felhasználható, olcsó alapanyag, amivel érdemes kísérletezgetni. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss