Elkészítés: A céklát megmossuk, héjával együtt megfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy kevés cukrot és sót. Miután puhára főztük, meghámozzuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukor 2/3 részével habosra keverjük, majd a vajjal is simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a céklát, a darált diót és a fahéjat. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verve szintén hozzákeverjük a masszához, majd egy 35×20 cm-es vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk.
Előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A céklás tejszínhez a tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzákeverjük a finomra reszelt céklát, és beletesszük az előzőleg hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapot. Az egészet elkeverjük és lehűtjük.
A karamellhez a cukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, és a tejszínnel simára forraljuk, miközben beleteszünk egy csipet szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert először nagyon habzik, de aztán kisimul.
Tálaláskor a tésztából korongokat szaggatunk, az egyikre céklás tejszínt teszünk, ráhelyezünk egy másik korongot, arra karamellt, a tetejét megszórjuk egy pici darált dióval.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre