Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós cékla-hummusz

MME MME
15 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 5 dkg dió
  • 1 evőkanál római kömény
  • fél teáskanál koriandermag
  • 2,5 dkg száraz kenyérbél
  • 20 dkg cékla, puhára főzve
  • 1 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 citrom facsart leve
  • olívaolaj
  • bors
  • A tálaláshoz:
  • pitakenyér

Elkészítés

Elkészítés: A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, a serpenyőből kiszórva félretesszük kihűlni. Közepes lángon ugyanebben a serpenyőben illatozásig (kb. 1 perc) pirítjuk a római köményt és a koriandert. Mozsárban megtörjük a magokat.

A kenyérbelet feldaraboljuk, és a dióval együtt egy turmixgépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a főtt céklát, a szezámkrémet, a fokhagymát, a pirított, megtört fűszereket, belefacsarjuk a citrom levét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd homogén krémmé dolgozzuk. Kóstolással ellenőrizzük, hogy az ízek egyensúlyba kerültek-e. Ha szükséges, kevés olívaolajjal selymesíthetjük a krémet. Hűtőben 3-4 napig tárolhatjuk.

Tálaláskor kevés darált dióval, friss petrezselyemlevéllel megszórhatjuk a tetejét. Friss pitával tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss