Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-aszús bejgli

MME MME
120 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A friss élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Amíg az élesztő dolgozik, egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk a vajat. Amikor már morzsalékos állagú a tészta, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a felfuttatott élesztős tejet. Egynemű, kelttészta keménységű, rugalmas tésztává dolgozzuk, majd a lefedve a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd lassan hozzáadagoljuk az aszú bort. Annyit öntünk a töltelékhez, hogy gyurmázható állagú masszát kapjunk. A kész tölteléket a hűtőben pihentetjük, amíg a tésztát kinyújtjuk.
  3. A hűtőből kivett tésztát átdolgozzuk, majd kb. 30 cm széles, 20-25 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőle.
  4. A hűtőből kivett tölteléket arányosan eloszlatjuk a tésztalapon kb. 1 cm-es vastagságban. Ezután a tésztát a hosszabbik oldala mentén minél szorosabban feltekerjük. A kész rudat enyhén felvert tojással megkenjük, majd 30 percig meleg helyen pihentetjük. 30 perc elteltével a maradék tojásfehérjékből is a kész rúd felületére kenünk az előző kenéssel ellentétes irányból, majd újra pihentetjük. Végül a kész, tojással megkent rudat hústűvel megszurkáljuk.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. A kész süteményt felvágás előtt hagyjuk pihenni kihűlni.

Megjegyzés

Ennek a receptnek kezdő konyhatündérek is bátran nekiállhatnak. Az adagokat ezúttal nem két rúdra, hanem egyre adtuk meg, így ha csak szűk körben töltitek a karácsonyt, akkor sem kell lemondani a friss házi bejgli élményéről.

Sőt, felturbóztuk a folyékony arannyal, Tokaji Aszúval, hogy igazán különleges legyen. Nem lehet véletlen, hogy az édes, mazsolával dúsított, szaftos, karakteres izű diós sütemény végtelenül jól passzol hazánk borkulturális égkövéhez. Az aszú borokban gyakran megjelenő pörkölt magvas, diós karakter csodásan cseng össze a süteménnyel, gyümölcsössége új életre kelti az ismerős ízeket. A Grand Tokaj 2013 évjáratú 5 puttonyos aszúja a friss, rendkívül összetett és sokrétű gyümölcsös karakterének köszönhetően különösen jó választás lehet. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Hasonló receptek

Friss