Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dióhabos kocka szilvalekvárral

120 perc
mester
megfizethető
5 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 35 dkg vaj
  • 9,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 2 teáskanál sütőpor
  • A diós fehérjehabhoz:
  • 6 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 20 dkg nádcukor
  • 30 dkg sűrű szilvalekvár
  • 8 dkg dió
  • A töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 2 db tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl diólikőr (tejszínes)
  • A mázhoz:
  • 8,5 dkg méz
  • 0,6 dl tejszín
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg porcukor

Elkészítés

1.

A tésztához szitáljuk át a lisztet és a sütőport, morzsoljuk el benne a felkockázott hideg vajat, és vegyítsük el benne a kétféle cukrot. Keverjük habosra a tojások sárgáját, és a morzsalékos tésztához adva, gyors mozdulatokkal alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.

2.

A diós habhoz a fehérjét verjük habbá 1 csipet sóval, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Akkor jó, ha sűrűn fodrozódó, tartós állagú, nem esik össze. A tésztát felezzük el, majd nyújtsuk ki két fólia között 38 × 24 centis lappá. Kenjük meg mindkettőt a szilvalekvárral, majd vékony rétegben a fehérjehabbal, végül szórjuk meg a durvára vágott dióval. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig.

3.

A töltelékhez forraljunk fel 2 dl tejet a kétféle cukorral, majd vegyük le a tűzről. A megmaradt tejet keverjük simára a liszttel, a pudingporral, a tojások sárgájával, majd forgassuk a cukros tejhez. Tegyük vissza a tűzre, főzzük sűrűre, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Keverjük habosra a vajat, majd kis adagokban adjuk hozzá a diólikőrt. Végül forgassuk a főzött krémhez. A mázhoz forraljuk fel a mézet a tejszínnel, öntsük a feldarabolt étcsokoládéra, majd keverjük el benne a porcukrot.

4.

Terítsük el egyenletesen a krémet az egyik lapon. Fedjük be a másikkal úgy, hogy a diómorzsás része érintkezzen a krémmel, a tésztaréteg pedig felül legyen. Végül a tetején oszlassuk el a még forró csokoládémázat. Pihentessük egy éjszakán át szobahőmérsékleten, hogy a rétegek összeérjenek. A későbbiekben tároljuk hűtőben, csak tálalás előtt egy órával vegyük ki.

Ezek is érdekelhetnek

Friss