Elkészítés: A tésztalaphoz a tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük. Alaposan vajazott-lisztezett tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!). Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből, és a formában kihűtjük.
Közben 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 evőkanál cukrot és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, kihűtjük.
A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a 4 evőkanál kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 evőkanál cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat, és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.
Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk, félretesszük.
A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk. A tejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következő lapott, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük). 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is tejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.