Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dinsztelt marhafelsál

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1,5 kg marhafelsál
  • 1 kg hagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 2 db tv paprika
  • 2 db nagyobb paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 dl húslé (lehet leveskockából is)
  • frissen őrölt vegyes bors
  • babérlevél
  • őrölt kömény
  • tárkony
  • A páchoz:
  • frissen őrölt vegyes bors
  • babérlevél
  • őrölt kömény
  • tárkony
  • kevés mustár
  • borókabogyó
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A marhahúst felszeletelem, széleit beirdalom, sózom, borsozom, megkenem mustárral, egy jénaiba rétegezem, a szeletek közé szórok tárkonyt, őrölt köményt, teszek bele babérlevelet, borókabogyót. Ismét jöhetnek hússzeletek, fűszerek, míg a hús tart. Felöntöm olívaolajjal, hogy ellepje, 2-3 napig hagyom a hűtőben pihengetni.

Eljött a főzés napja, felbontok egy száraz bikavért, a biztonság kedvéért megkóstolom. A hagymákat megtisztítom, félfőre vágom, a paprikákat és a paradicsomokat felkarikázom, a pácolt hússzeleteket kiveszem a pácléből.

Előveszek egy méretes lábost, felhevítem benne a libazsírt, beleadom a hagymát, a húst, a paradicsomot, a paprikát, a hozzá való fűszereket, összepirítom. Amikor zsírjára sült, felöntöm a húslével és a vörösborral, fedő alatt, rázogatva, nem keverve összepárolom. Olyan 10 percenként ránézek, nehogy lekapjon, ha igényli, a folyadékot pótolom. Addig dinsztelem így, míg a hús omlósan puha lesz. Sötétbarnás, sűrű állagú szaftot kell kapnom, ekkor jó.

Burgonyagombóccal tálalom, egy adagba 3-4 gombóc és 2 szelet hús kerül, bőven meglocsolva az isteni szafttal. Friss zöldsalátával, paradicsom karikákkal díszítem, savanyúságot szerintem nem igényel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss