Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dinnyehéj dulcsáca

180 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Miután a dinnyét megszabadítjuk a külső, zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
  2. Leszűrjük, átmossuk hideg vízben és kinyomkodjuk.
  3. 1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
  4. Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag 3:1-ben zselésítőszer, majd újra forraljuk még 5 percig. Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg dinnyehéjdzsem lesz. 

Megjegyzés

A dulcsáca nem más, mint darabos gyümölcsből, cukorsziruppal készült dzsem, a románok így mondják: dulceata, ami édességet jelent. Ha nem esszük meg 1 nap alatt a dinnyét, akkor a kockákat fagyaszthatjuk felhasználásig.
- sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss