Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Széll Tamásék Standja az ország legjobb étterme - átadták a 2019-es Dining Guide-díjakat

default user icon
MME
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán, valamint bemutatkozott a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás, hazánk legjobb 20 éttermének részvételével.

Február 25-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Ismét átadta a Dining Guide az Életmű Díjat, melyet Bíró Lajos vehetett át. 

A legjobb kávélapot és a legjobb koktélbárt is díjazták

A fődíj bejelentése előtt idén is átadásra kerültek különdíjak. Idei újdonság, hogy a Dining Guide korábban nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, idén azonban erre is sor került. A Dining Guide - Nespresso Az Év Éttermi Kávélapja Díjat a Stand Étterem kapta, ahol egy különleges One Eleven kávét szervíroznak fel, amely Molnár Attila, négyszeres magyar baristabajnok soproni pörkölőjében készül.

Szintén először adták át a Dining Guide - Royal Bliss Az Év Koktélbárja Díjat, melyet a nemzetközi hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, az ország legismertebb bártendere, Nagy Zoltán vett át. Nem minden terület mondhatja el magáról a hazai vendéglátásban, hogy van egy igazán ikonikus figurája, de a magyar koktélszakma igen. Nélküle ma nem volna ezen a szinten a hazai koktélvilág, ezért is ítélte úgy a Dining Guide, hogy a díj nem kerülhet máshoz, mint Nagy Zoltánhoz.

Az idei harmadik új elismerés a Dining Guide - Lánchíd De Luxe Brandy Az Év Szervizembere Díj. Az éttermekben kulcsszerepet játszik a maître, azaz a házigazda, aki meghatározza egy egész étterem miliőjét, hangulatát. A díjat Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője nyerte, aki híresen szívélyes és gondos jelenlétével egy egészen kiváló budapesti éttermet tesz még színvonalasabbá, az ottani étkezést pedig még emlékezetesebb élménnyé.

A Dining Guide - Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája.

A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food elnevezés helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben szó nincsen klasszikus utcai ételekről, bent, az éttermekben fogyasztjuk ezeket az ételeket. A Dining Guide - Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be.

A Zwack Izabella Borkereskedés - Az Év Borlapja Díj az Arany Kaviár falát díszíti majd. A Dining Guide - Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, a Dining Guide - Römerquelle Az Év Séfje Díj tulajdonosa pedig a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos.

Sárközi Ákosék egyébként dupláztak, a Dining Guide - Unicum Riserva Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat is ő vette át, és a Textúra étteremnek szólt az elismerés.

A Dining Guide - METRO az Év Innovatív Konyhája Díj a Tiszavirág étteremé. A díjat az előremutató gasztronómiát képviselő szegedi étterem séfje, Kurucz Attila vette át.

A életműdíj bíró lajosé

Idén másodszor adott át a Dining Guide életműdíjat, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékelnek. Egy olyan séfet és étteremtulajdonost kívánt a Dining Guide idén is díjazni, akinek tevékenysége generációkon képes átívelni. A díjat Bíró Lajos kapta. A díjátadón elhangzott, Bíró Lajos egyszerre egy igazi "nagyöreg" és egy modern, örökké nyughatatlan személyiség. Bátorságáról közismert, itthon először mert olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek addig ki voltak rekesztve a jobb éttermek világából. A magyar gasztronómia egyik nagy megújítója, aki mindig kimondja, amit gondol, még ha az néha sok is.

Ismét független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak. A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként.

Top 10 +2 étterem:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs, séf
Arany Kaviár – Kanász László, séf
Babel Budapest – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, séf
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf
Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
Textúra – Sárközi Ákos, séf

„Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás

Az idei gála legkülönlegesebb momentuma a „Made in Hungary” Top Gasztronómia Társulás létrehozásának bejelentése volt. Útjára indul ugyanis egy nagyon különleges és sokra hivatott vállalkozás. A „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztízs hazai alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy „Made in Hungary” elnevezésű fogássá változik. Február 26-tól a TOP20 étterem étlapjain a „Made in Hungary” logó feltüntetése alatt mindenki számára elérhetővé válik és rendelhető az adott étterem „Made in Hungary” kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.

„Ez a párosítás mindenki számára ismert, de az utóbbi évtizedekben inkább csak fogalmi szinten volt tetten érhető a magyar gasztronómiai kínálatban” – árulta el Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. „A „Made In Hungary” missziója az ilyen megkérdőjelezhetetlen hazai brandek új kontextusba helyezése a legtehetségesebb magyar topséfek bevonásával. Ezáltal egy olyan unikális minőséget hozunk létre, amely a hazai és nemzetközi szinten is értelmezhető új kategóriaként jelenhet meg az éttermek étlapjain.”

A 2018-as győztesek rangsorát itt találod:

Ezek is érdekelhetnek

Friss