Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tea útja Európában napjainkig

default user icon
MME
Bár a több ezer éves teakultúra Ázsiából származik, a legelőkelőbb formáját az európai arisztokrácia alkotta meg. Kiemelkedő szerepe volt ebben a briteknek az 1800-as években; a tea a mai napig hódít a szigetországban.

Európa különböző országaiban azonban a tea útja és szerepe más és más az eltérő kulturális gyökereknek köszönhetően. A 19. század óta a mindennapi élet is sokat változott világszerte; a mai fogyasztói igényekhez igazodva a ceyloni Dilmah volt az a teamárka, amely újradefiniálta a teázás kultúráját, kreatív, innovatív fogyasztási szokásokra ösztönözve ennek az ősi gyógyitalnak a szerelmeseit.

A teát először Shen Nung kínai császár fogyasztotta gyógyszerként, naponta többször is ivott az italból. Kézzel szüretelték a tealeveleket, amely a mai napig az egyetlen garancia arra, hogy valódi, értékes tea kerüljön a csészénkbe. Mindez 5000 éve történt, de a tea töretlen sikerét és valódi erejét mutatja az a tény, hogy napjainkban a víz után a 2. legkedveltebb itallá vált, amely az egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhető leginkább. Ezt több ezer tanulmány támasztja alá. Egyetlen herbatea sem tartalmaz annyi antioxidánst, mint a Camelia Sinensis növényből készülő valódi tea. Ez a tea verhetetlen a többi teával szemben. Ezt Európa sok részén még ma sem tudják.

Bár a tea Ázsiából származik, a legelőkelőbb formáját az európai arisztokrácia, köztük az angolok alkották meg. A tea alig néhány évszázados, röpke európai útja alatt is egyre népszerűbb kontinensünkön is. Legelőször az 1500-as években hoztak be belőle egy kis mennyiséget a portugálok Lisszabonba, azonban 1610-ig senki nem kereskedett vele Európában. Ekkor érkezett be ide az első láda tea üzleti céllal holland kereskedők jóvoltából, akik egy rekesz zsályát adtak a Java szigetéről származó teáért cserébe, amelyet kínai kereskedőktől vásároltak meg.

Kezdetben kizárólag a királyi családok tagjai fogyasztották, mint luxus elixírt. Az angol királyi házhoz is viszonylag korán elkerült, Catherine de Braganza portugál hercegnő hozta magával Angliába, amikor II. Károly angol király felesége lett 1662-ben. Ugyanekkor a francia udvar a tea valóságos megszállottjává vált. A Napkirály a torkát gyógyította ezzel az itallal rendszeresen, s kevesen tudják, hogy a tea tejjel való fogyasztását is a franciák, egészen pontosan Marquise de Sabliere, hozták divatba a 17. században.

Az igazi fordulópont a tea európai történetében azonban a 19. században következett be, amikor a britek is beszálltak a teakereskedelembe a hollandok és portugálok mellett. Eleinte csak a királyi család és az arisztokrácia tudta megvásárolni ezt a luxuscikknek számító drága terméket. Hamarosan kialakult a délutáni teázás szokása Anna Russel, Bedford hercegnőjének, ötlete nyomán. Akkoriban a bőséges reggelit, egy szolidabb ebéd és egy késő esti vacsora követte. A hercegnőre pedig mindaddig rátört a csillapíthatatlan éhség az ebéd és a vacsora között, amíg egy nap késő délután teát nem kért és mellé édes és sós falatokat.

Ezzel az „Afternoon tea” meghódította Angliát. Nem telt el sok idő, s egy skót teamester piacra dobta a „Breakfast Tea” nevű teáját, amely Viktória királynő kedvencévé is vált. Ezt követően a tea szépen lassan beszivárgott a britek mindennapjaiba, és már nem volt olyan napszak, társadalmi esemény, amelyet ne kísért volna teázás; itták kora reggel, reggelihez, ebédhez, délutáni teaként, öt órai teázáskánt, előkelő eseményeken, vacsorához és még a lefekvés előtt is. Kialakult a tea etikett és a tea egyszer csak átvette az angol nemzeti ital, az angol sör, helyét. Magyar szakácskönyvek is említik a teát és teával készült recepteket már a 19. században, de sajnos nálunk még napjainkban sem beszélhetünk kifinomult teafogyasztásról, hasonlóan számos más Közép-kelet európai országhoz. Az viszont vitathatatlan, hogy a tea ma mindenhol reneszánszát éli az egészségtudatos életmód térhódításának köszönhetően.

Napjaink életritmusa, és a megváltozott fogyasztói szokások hívták életre a ceyloni Dilmah tea 21. századi teaforradalmát, amely új szintre helyezte a teázás kultúráját. Továbbra is szigorúan követve a több ezer éves, kézi szüretelés hagyományát, ám búcsút intve az unalmas uborkás szendvicseknek és száraz teasüteményeknek. Új, kreatív fogyasztási szokásokat találtak ki a Dilmah tea megálmodói. Számos tea alapú italrecept és teával készült vagy teához párosított ételsor közül válogathatunk a Dilmah ajánlásai között. A Dilmah kinyitott egy új kaput a tea világába, tovább építve a britek által létrehozott teakultúra örökségét. Ahhoz azonban, hogy igazán felfedezzük és megértsük ennek a páratlan, legősibb gyógyteának a világát, tanulnunk kell róla folyamatosan. Ebben segít a Dilmah, és bíztat minden tea rajongót. Kóstoljon bele Ön is a valódi tea világába!

További információ a Dilmah Hungary facebook oldalán, valamint a Dilmah.com oldalon található.

Így lesz meghitt az ünnep: karácsonyozz teaillatban >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss