hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen illatok csökkentik az éhségérzetet? A dietetikus válaszol

Vannak olyan illatok, melyek csökkentik az éhségérzetet? Erre a kérdésre adott választ Somogyi-Kovács Anita, a Mindmegette dietetikus szakértője.

Tényleg vannak olyan illatok, amelyek hatással vannak az étvágyra, azaz növelhetik, illetve csökkenthetik az éhségérzetet?

Természetesen! Az étvágyunkat nagyon is befolyásolják az illatok, főleg akkor, ha éhesek vagyunk. Beteg emberek esetében inkább az enyhébb (pl. csirkehúsleves), mint az erőteljesebb (pl. pacalpörkölt) illatok a nyerők. A gyermekek az ízek világával való ismerekedésük során – főként a legalább 6 hónapos szoptatás után – hamarabb elfogadják az édeskésebb illatú ételeket. Persze, nem az agyoncukrozott tejbegrízről van szó, inkább a zöldség- és gyümölcsalapú, nem túlsózott főzelékek, édességek a megfelelőek számukra. A fűszerek esetén a vanília, a fahéj, a szegfűszeg rendelkezik olyan illatkomponensekkel, amelyek segítenek a helyes mederbe terelni a túlzott édes íz iránti vágyakozást.

A gyümölcsök természetes illatanyagai is fontosak, hiszen nyáron, a piacon nem véletlenül kígyózik hosszú sor az epret kínáló pult mellett! Ugyanakkor ne feledkezzünk el a különféle aromákkal is megbolondított teákról, a magas kakaótartalmú csokoládékról, az epret sohasem látott eperízű termékekről sem! Bár nem olyan fontosak a szervezetünk számára, de időnként az egészséges, vegyes táplálkozásba ezek is beleférnek…

3 FONTOS KÉRDÉS A FOGYÁSRÓL: ÍME A DIETETIKUS VÁLASZAI >>> 
HATÁSOS-E A FEHÉRJEDIÉTA? JÓK-E A FOGYITABLETTÁK? 3 HASZNOS VÁLASZ DIETETIKUSUNKTÓL >>> 
5 KÉRDÉS+5 VÁLASZ DIETETIKUSUNKTÓL A TARTÓS FOGYÁSRÓL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss