Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diétás villámebéd: zöldséges kuszkusz marokkói stílusban

A marokkói ételek legvonzóbb tulajdonsága az, hogy az ottani konyha mer bánni a fűszerekkel. Ha marokkóit főzünk, el kell felejteni az olyan mértékegységeket, mint „késhegynyi”, vagy „csipetnyi”. Ezeket a „púpozott teáskanál”, de esetenként akár az „evőkanál” váltja fel, és az egészben az a legszebb, hogy a töménytelen mennyiségű fűszer, bár rengeteg ízt és színt ad egy-egy fogásnak, mégsem tűnik túlzásnak!

Megfelelően rafinált fűszerezéssel még pusztán hétköznapi zöldségekből is mennyei ételt kreálhatunk, mely télen gazdag ízei, nyáron a hűsítő joghurt miatt lehet kedvenc. A ragut fél óra alatt összedobhatjuk, a kuszkusz 7 perc alatt elkészül, és másnap simán bevihetjük az irodába ebédnek, hiszen remekül melegíthető.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 piros kalifornia paprika
  • 1 kisebb padlizsaán
  • 1 kis cukkíni
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 kk fahéj
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor
  • olíva olaj
  • 1/2 ek vaj
  • 250 ml görög joghurt
  • 1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
  • 500 ml alaplé (lehet zöldség vagy csirke, és ha nincs más, kockából)

Elkészítése:

1. Vágd rusztikus darabokra a padlizsánt és cukkínit. Sózd meg, és hagyd egy szűrőben 30 percig lecsöpögni. Tedd paírtörlőre, majd törölgesd át.

2. Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma karikákra a répát.

3. Egy vastag fenekű lábasban melegíts olívaolajat, majd dobd rá a padlizsánt és süsd, amíg mind a két oldala színt nem kap. Dobd rá a hagymát és a répát. Párold további 1-2 percig.

4. Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát és cukkínit.

5. Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, és forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.

6. Közben tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró alaplevet, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.

7. Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.

8. Adj a joghurthoz 1-2 ek olívaolajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.

9. Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot.

6 DOLOG, AMIT A KUSZKUSZRÓL TUDNOD KELL>>> 

15 EXTRA KÖRET HÚSOK MELLÉ, HA UNOD A RIZST ÉS A KRUMPLIPÜRÉT!>>> 

Ezek is érdekelhetnek