Szereted a rizst, de diétázol? Jó hírünk van: nem kell lemondanod róla! Egy egyszerű, de meglepően hatékony főzési trükk segíthet abban, hogy kedvenc köreted kalóriatartalma akár a felére csökkenjen, ráadásul az ízéből sem veszít. A titok nem más, mint egy kis kókuszolaj és némi hűtés, amely tudományosan igazolt módon alakítja át a rizs szerkezetét. Mutatjuk, hogyan csináld!

A rizs a világ egyik legnépszerűbb körete, egyszerű, olcsó, jól variálható és gyorsan elkészül. Viszont akik diétáznak, tartanak tőle, hiszen a szénhidráttartalma viszonylag magas, főként ha fehér rizsről van szó. Egy csésze főtt rizs nagyjából 200 kalóriát tartalmaz, de mi lenne, ha ebből akár a felét is „kispórolhatnánk”, mindenfajta ízbeli kompromisszum nélkül?

Ha így főzöd a rizst, akár 50 százalékkal csökken a kalóriatartalma
Ha így főzöd a rizst, akár 50 százalékkal csökken a kalóriatartalma
FOTÓ: LESTERMAN / SHUTTERSTOCK

A megoldást egy különleges főzési technika kínálja, amelyre Srí Lanka-i kutatók hívták fel a figyelmet. A módszer nem igényel különleges eszközöket vagy hozzávalókat, csupán egy kevés kókuszolajat és némi türelmet. A trükk ugyanis a rizs keményítőtartalmának átalakításában rejlik, az eredmény pedig egy könnyebben emészthető, alacsonyabb kalóriatartalmú köret.

A diétás rizs főzésének lépései egyszerűek, de tudományosan megalapozottak:

  • Adj egy teáskanál kókuszolajat a forrásban lévő vízhez.
  • Ezután ebben főzd meg a rizst, a szokásos módon.
  • Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 12 órára.
     

A lehűtés kulcsszerepet játszik: a rizsben lévő keményítő egy része ekkor úgynevezett rezisztens keményítővé alakul át, amely nem emésztődik meg a vékonybélben, így nem szívódik fel, nem alakul glükózzá, és nem terheli meg a vércukorszintet sem. A rizs melegen a legfinomabb, és a jó hír az, hogy az újramelegítés nem bontja vissza a kialakult rezisztens keményítőt. Az íz megmarad, az állag kissé szárazabb lehet, de ha egy kevés vízzel vagy gőz felett melegíted, egészen frissnek tűnik majd.

Mitől működik ez a trükk, a rizs valóban diétás lesz tőle?

A kókuszolaj már a főzés során módosítja a keményítő szerkezetét: mintegy „stabilizálja” a molekulákat, hogy azok ne alakuljanak gyorsan emészthető cukorrá. A hűtés tovább fokozza ezt a hatást, míg az újramelegítés már nem változtat az összetételen. A Srí Lanka-i College of Chemical Sciences kutatói szerint így akár 50-60 százalékkal is csökkenthető a rizs kalóriatartalma. Ráadásul a rezisztens keményítő úgy viselkedik, mint az élelmi rostok: nem szívódik fel, de segíti az emésztést, táplálja a bélflórát, és hosszabb teltségérzetet adhat.

 

Egy kis óvatosság nem árt

Fontos azonban megjegyezni: nem minden szakértő ért egyet abban, hogy ez a módszer minden körülmények között ideális. Vannak, akik szerint a rizst legjobb frissen fogyasztani, és valóban, ha már megfőztük, ne hagyjuk szobahőmérsékleten állni. A maradékot mindig tegyük mihamarabb hűtőbe, és 1–2 napon belül használjuk fel. Helyes újramelegítéssel nemcsak biztonságos, hanem meglepően finom is lehet. 

Forrás: Kiskegyed

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.