Az interneten rengeteg olyan videó vagy épp fotó kering, amiben összehasonlítják a különféle ételek és élelmiszerek kalóriaértékét. Egy marék földimogyoróval nem lehet jóllakni, ellenben akkora a kalóriaértéke, hogy aki számolja őket, annak az egész napja borulhat. A kalóriaszámlálás az egyik legegyszerűbb diétás módszer, amit jó ha kombinálunk egy másikkal, amiben pedig korlátlanul ehetünk...

FOTÓ: PETERELEVEN / SHUTTERSTOCK
Kalóriaszámlálás, a legegyszerűbb diétás módszer
A sikeres súlycsökkentés érdekében nem kell koplalni, nem kell 1000-1200 kalóriára csökkenteni a napi bevitelt, mert ez az alap anyagcsere-folyamatok elvégzéséhez sem elég. Nemcsak gyengébbek, hanem fáradtabbak leszünk, az agyunk is lassabban forog majd, így pedig hiába fogyunk, nem fogjuk magunk jól érezni, és még a betegségek is könnyebben megtalálják a kiskaput a legyengült szervezethez.
Sok-sok kalóriaszámláló található a neten, mindenki ki tudja számolni, hogy az átlagos, napi tevékenysége és munkája mellett az alap életfunkciókhoz mennyi bevitt kalóriára van szüksége. Ez alá kell menni egy picit, és máris fogyni fogunk. Nem mindegy azonban, hogy a kiszámolt pl. 1800 kalória miből áll össze. Nem fogunk ugyanis fogyni, sőt még romolhat is az egészségi állapotunk (kialakulhatnak hiánybetegségek), ha meggondolatlanul vágunk bele a fogyókúrába.

FOTÓ: MARGOUILLAT PHOTO / SHUTTERSTOCK
Volumennel az éhezés ellen
Ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség, az immunrendszerünk a diéta idején is megfelelően működjön és persze eközben olvadjanak le rólunk a kilók, nem kell mást tenni, mint sok-sok zöldséget enni. A szervezetünknek rostra, fehérjére, szénhidrátra (ezen belül cukorra is) szüksége van, ha pedig drasztikusan lecsökkentjük a főétkezések adagjait, nem biztos, hogy jót teszünk.
Együnk ugyan kevesebb húst, tejterméket, köretet (rizst, tésztát, burgonyát), pékárut és tojás, de ezzel párhuzamosan növeljük a tányérra kerülő zöldségek arányát. A zöldségek ugyanis minimális kalóriaértékkel bírnak, viszont hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához. Ha pedig nagy adagban kerül a tányérra, akkor sokáig is tart megenni őket, így az az érzetünk is megmarad, hogy sokat ettünk, ezzel pedig be tudjuk csapni a hasunkat, az agyunkat.

FOTÓ: BRENT HOFACKER / SHUTTERSTOCK
Alacsony kalóriás zöldségek diétához
Mondhatnánk, hogy minden zöldség az, de vannak olyan élelmiszerek, amiknek magas a keményítőtartalma, így nem ajánlott ezeket korlátlanul fogyasztani. Ilyen a burgonya, a kukorica, az avokádó, az édesburgonya és a zöldborsó is. Ezeket sem tilos fogyasztani, de elsősorban ne ezeknek a mennyiségét, azaz volumenét növeljük.
Az alacsony kalóriatartalmú zöldségek közé tartoznak a következők:
- uborka
- tök
- cukkini
- saláta (és salátafélék)
- spenót
- paprika
- brokkoli
- szárzeller
- hagymafélék
- retek
- paradicsom
A fenti zöldségek szinte bármekkora mennyiségben a tányérra kerülhetnek akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is. A lényeg, hogy minden étkezés tartalmazzon sok-sok zöldséget, ugyanis a bennük található vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, a rosttartalmuk segíti az emésztést, a mennyiségük pedig a jóllakottságot.
A zöldségeket nem hús, tejtermék vagy kenyér helyett, hanem mellett kell enni. Egy tál üres saláta öntet nélkül sosem fog hasznos és sikeres diétát eredményezni, hiszen folyamatosan éhségérzettel kell küzdenünk mellette. Egy korábbi cikkünkben több ötletet is adtunk már ahhoz, hogyan érdemes egy salátát fogyókúra során összeállítani.















