De mi van azzal a kérdéssel, amit sokkal ritkábban teszünk fel: mennyit kell enni a fogyáshoz? Méltatlanul elhanyagolt szempont, pedig bármennyire is egészséges valami, ha túl sokat eszünk belőle, úgy nehéz kalóriadeficitben maradni, ami hátráltathat a céljaink elérésében.
Az egészséges étrend nem jelenti automatikusan, hogy kalóriadeficitben vagyunk, pedig a fogyás szempontjából ez a lényeg. Számos diéta kiváló az általános egészségi állapot fenntartására – csökkentheti a szívbetegségek, cukorbetegség, sőt egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is –, de attól még könnyen túl lehet enni magunkat. Egy adag olívaolaj például 120 kalória, egy marék dió pedig akár 200 is lehet. Ezért fontos tudatosítani magunkban, hogy az adagok és a napi összmennyiség legalább annyira lényeges, mint maga az étel típusa.
Az ételek helyes megválasztása mellett a mozgás segíthet a fogyásban. Már egy könnyed séta is égeti a kalóriákat, főleg, ha rendszeresen beiktatod a mindennapokba.
A fogyás és a hosszú távon fenntartható életmódváltás kulcsa nem a szigorú tilalmakban vagy az extrém kalóriacsökkentésben rejlik, hanem az egyensúlyban. Ebben élen jár a mediterrán étrend, ami épp azért lehet ideális választás, mert nem kényszerít drasztikus lemondásokra – inkább a minőségi, tápláló ételek örömteli fogyasztását támogatja. Ha pedig az adagokra is tudatosan odafigyelünk, nemcsak egészségesek lehetünk, de tartósan fogyhatunk.
Ha az adagmennyiségi ajánlások mellett számolni kezdjük a kalóriabevitelünket is, akkor bőséges, színes, tápanyagban gazdag, ugyanakkor a fogyást is támogató napi menüt állíthatunk össze – írja a Magyar Nemzet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.