Nem kell a drasztikus eper-monodiétát követnünk ahhoz, hogy fogyjunk a zamatos szezonális gyümölcs segítségével. Az eper akár a fogyást is támogathatja, mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni, hogy ne kelljen lemondani róla és a diéta se kerüljön veszélybe!

Az eper, a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, alacsony kalóriatartalmú, alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, rosttartalma viszont magas, ezért jól eltelít. Remek antioxidánsforrás, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.

Az eper önmagában fogyasztva, desszertként, de még salátákban is támogatja a fogyást (Fotó: Shutterstock)
Az eper önmagában fogyasztva, desszertként, de még salátákban is támogatja a fogyást (Fotó: Shutterstock)

Eper reggel, délben, este… de főleg nasira

A diétás étrendben is van helye a nassolásnak, csak nem mindegy, mit fogyasztunk, ha ránk tör az édesség utáni vágy. A legjobban akkor járunk el, ha mondjuk egy tábla csokoládé elfogyasztása helyett egy tál friss, zamatos eperrel csillapítjuk a sóvárgást, így a fogyás sem kerül veszélybe.

Az eper önmagában fogyasztva is isteni nasi, de készíthetünk belőle turmixot, keverhetjük natúr joghurtba, sőt, túróval és egy kis édesítőszerrel is fogyaszthatjuk, így már komplett desszert lesz belőle – és még mindig jobb választás, mint bármilyen bolti édesség.

A reggeli zabkását is feldobhatjuk néhány szem eperrel, vagy készíthetünk belőle zabpelyhes sütit, ami szintén remek napindító. Ez az édesség ráadásul nemcsak finom, de egészséges is, így diéta során is kiváló! Íme, a recept!

Epres-zabpelyhes sütemény

Epres-zabpelyhes sütemény (Fotó: Mindmegette)
Epres-zabpelyhes sütemény (Fotó: Mindmegette)

Ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk epret, mert a salátákhoz is illik a gyümölcs frissítő íze. Jó párost alkot az eper a spenóttal, a rukkolával, a kecskesajttal, a kéksajttal vagy például a dióval. Az ezekből összeállított salátát balzsamecettel meglocsolva finom, laktató, de diétás fogást kapunk.

Így tárold az epret, hogy sokáig friss maradjon

Sokak kedvence az eper, és a rövid ideig tartó szezonban igyekszünk minél többet fogyasztani belőle. Ám előfordul, hogy nagyobb mennyiséget vásárolunk, mint amennyit egy ültő helyünkben el is fogyasztunk. Ilyenkor jól átgondolt tárolási tervre van szükség, mert igen kényes, gyorsan romló gyümölcsről van szó. Hogy minél tovább friss maradjon az eper otthon, érdemes a boltban kiválogatni a legszebb, sérülésmentes szemeket, otthon pedig mosatlanul tárolni. Jó trükk lehet, ha nem ömlesztve, egymás hegyén-hátán tároljuk az epreket, és ha minden kötél szakad, a fagyasztás is alternatíva lehet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.