Szávó Piroska szerint az életmódváltás lényege nem a lemondás, hanem az, hogy a rossz szokásokat fokozatosan jobbakra cseréljük. Ahelyett, hogy unalomból nassolnánk, cukros üdítőket innánk vagy órákig a tévét néznénk, érdemes fehérjében és tápanyagban gazdag ételeket választani, naponta legalább fél órát sétálni, és több vizet inni.

FOTÓ: BORS
Ezért döntött a fogyás mellett
Szávó Piroska sosem sportolt rendszeresen – ahogy meséli, a mozgás csak időnként bukkant fel az életében. Futott, járt edzőterembe is, de mindig félbemaradtak a próbálkozásai. 2018-ban, 52 évesen jött a változás az életében: a nyaralós képek láttán elhatározta, hogy változtat. Kicsiben kezdte – napi 20 perc sétával –, majd fokozatosan növelte a távot. Hamar megszerette a mozgást, és pár hónap múlva már naponta 10 kilométert gyalogolt.
Megéri kitartani
Piroska számára nagy kihívás volt áttérni a fehérjében gazdagabb, zöldséges étrendre – de hamar érzékelte a változást. Több lett az energiája, jobban érezte magát. Ma már tudatosan étkezik, rendszeresen sportol, és ahogy ő mondja: „nem mindig könnyű, de megéri kitartani.”
Piroskának pár hónap alatt sikerült leadnia 14 kilót, amiben az étkezési reformja is sokat segített.

FOTÓ: FANNY MAGAZIN
Rengeteg nő kíváncsi a módszerére
„Az ismeretségi körömben sokan nyaggattak, kérdezve, hogy mégis hogyan kell ehhez az egészhez hozzákezdeni, mi hajt, hogy folytassam, mit eszem. Ezen felbuzdulva, az addigi Facebook-oldalamat átalakítottam életmódváltó, motivációs, tapasztalatmegosztó oldallá, „Életmód velem természetesen” névvel. Közel 18 ezer követőm van, amit nagyon pozitívan élek meg. Célom az, hogy mozgásra, életmódváltásra ösztönözzek mindenkit, főként a női követőimet, azon belül is az 50 év fölöttieket, akik sokszor többféle félelemmel keresnek meg a fogyás, a sport és az életmódváltás témakörben” – mesélte Piroska, hozzátette:
Egyre jobban és jobban érdekelt a táplálkozás. Bújtam a netet újdonságok, érdekességek után, amelyek fehérjedúsak, egészségesek, cukormentesek, lisztmentesek, tejmentesek. Kipróbáltam pár dolgot, aztán hozzátettem, elvettem, átalakítgattam, fotózgatni kezdtem az elkészült ételeket, egyre jobban élveztem az elkészült produktumokat. Elkezdtem megosztani a recepteket, kiszámolt makrókkal, leírással. Ezek legalább olyan fontosak, mint a kiapadhatatlan motiváció, amit adni tudok.
Piroska egyik kedvenc receptje
Csirkemell-bulgur zöldséges rakott egytál egyben sütve
Hozzávalók (6 adag):
- 1 kg csirkemell (kockákra vágva)
- 1 szál póréhagyma
- 1 db padlizsán (nagyobb kockára vágva)
- 1 db cukkini (nagyobb kockára vágva)
- 200 g bulgur
- 6 db érett paradicsom
- 2 szál sárgarépa (karikára vágva)
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- majoránna
- bazsalikom
- petrezselyem
Elkészítés: A zöldségeket és a csirkemellet előkészítjük, feldaraboljuk, fűszerezzük, kevés olívaolajjal átkenjük. Egy 35x25 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk. A fűszerezett húst, zöldséget, bulgurt jól összekeverjük, a tepsibe terítjük. Aláöntünk 4 dl vizet, majd alaposan átforgatjuk. 200 fokon sütjük kb. 60-70 percig, közben 2-3 alkalommal átkeverjük. Friss zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
1 adag: kb. 310 kcal
Fehérje: 36 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 7 g
Rost: 6 g















