Pihe-puha túrós batyu, ezért az unokák is odáig lesznek majd

A túrós batyu vagy túrós táska az a sütemény, amit minden pékségben megtalálunk, de kaphatók szinte az összes élelmiszerboltban is friss sütött verzióban. Reggelire, tízóraira és uzsonnára is szeretjük elcsemegézni, de hétvégente, egy-egy tartalmasabb leves utáni édes második fogásként is megállja a helyét a túrós batyu. Mazsolával vagy nélküle, mindenhogy finom!
Akárcsak a kakaós csigát, a túrós batyut is lehet többféleképpen készíteni. Létezik leveles tésztás receptje, meg kelt változata, és bár mindkettő finom, Farkasinszki Ildikó most az utóbbit készítette el, ugyanis ez az, ami akár napokkal később is puha marad. Feltéve, ha marad egyáltalán belőle egy is másnap!
A túrós batyu tésztája egy sima kelt tészta, aminek a titka két dologban rejlik. Az egyik, hogy minden alapanyag legyen szoba-hőmérsékletű, még az élesztő és a liszt is, csakis így dolgozzunk velük. A másik pedig, hogy ne spóroljuk el a dagasztást, sem a munkát, sem az időt, így lesz csak szép, és kisülve pihe-puha a túrós batyu tésztája.
Az aranybarna színről a tojással való lekenés gondoskodik, és hagyjuk szépen megpirulni, mert így mutat csak igazán rajta a porcukorszórás.
A töltelékből elmaradhatatlan a citromhéj, szinte minden túrós desszerthez passzol a citrom reszelt héja, csak arra vigyázzunk, hogy biót, azaz kezeletlen héjú gyümölcsöt válasszunk és ne reszeljük le a sárga héj alatti fehér részt, mert az keserű. A töltelék kapcsán hasznos információ, hogy ha valami miatt túl hígnak ítéljük meg, akkor adjunk hozzá búzadarát, és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a daraszemek felszívják a felesleges nedvességet.
A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.