Desszert

Pihe-puha túrós batyu, ezért az unokák is odáig lesznek majd

Túrós batyu
Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A kakaós csigánál csak a túrós batyut szeretjük jobban. A túrós batyuról azonban mindenkinek más az elképzelése, hiszen van, aki leveles tésztából kéri, más csakis a kelt verziót szereti, és persze a legmegosztóbb kérdés, hogy kell-e bele mazsola, vagy sem?

A túrós batyu vagy túrós táska az a sütemény, amit minden pékségben megtalálunk, de kaphatók szinte az összes élelmiszerboltban is friss sütött verzióban. Reggelire, tízóraira és uzsonnára is szeretjük elcsemegézni, de hétvégente, egy-egy tartalmasabb leves utáni édes második fogásként is megállja a helyét a túrós batyu. Mazsolával vagy nélküle, mindenhogy finom!

Farkasinszki Ildikó a Sütisuliban mutatja a túrós batyu receptjét
Farkasinszki Ildikó a Sütisuliban mutatja a túrós batyu receptjét
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A túrós batyu kelt tésztából, íme a receptje

Akárcsak a kakaós csigát, a túrós batyut is lehet többféleképpen készíteni. Létezik leveles tésztás receptje, meg kelt változata, és bár mindkettő finom, Farkasinszki Ildikó most az utóbbit készítette el, ugyanis ez az, ami akár napokkal később is puha marad. Feltéve, ha marad egyáltalán belőle egy is másnap!

A túrós batyu tésztája egy sima kelt tészta, aminek a titka két dologban rejlik. Az egyik, hogy minden alapanyag legyen szoba-hőmérsékletű, még az élesztő és a liszt is, csakis így dolgozzunk velük. A másik pedig, hogy ne spóroljuk el a dagasztást, sem a munkát, sem az időt, így lesz csak szép, és kisülve pihe-puha a túrós batyu tésztája.

Az aranybarna színről a tojással való lekenés gondoskodik, és hagyjuk szépen megpirulni, mert így mutat csak igazán rajta a porcukorszórás.

A töltelékből elmaradhatatlan a citromhéj, szinte minden túrós desszerthez passzol a citrom reszelt héja, csak arra vigyázzunk, hogy biót, azaz kezeletlen héjú gyümölcsöt válasszunk és ne reszeljük le a sárga héj alatti fehér részt, mert az keserű. A töltelék kapcsán hasznos információ, hogy ha valami miatt túl hígnak ítéljük meg, akkor adjunk hozzá búzadarát, és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a daraszemek felszívják a felesleges nedvességet.

Hozzávalók 18-20 darab túrós batyuhoz:

A tésztához:

  • 3,2 dl langyos tej
  • 2-3 ek. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 mk. só
  • 1 db tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 csapott ek. búzadara
  • 4 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)
  • 2 db tojás
  • 1 nagy csipet só

A tetejére:

  • 1 db tojás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.