Igaz a mondás, amit a nagymamák készítenek, az nemhogy rossz nem lehet, hanem egyenesen finom. Még a legegyszerűbb, legolcsóbb alapanyagokból is képesek csodát varázsolni, és ez a desszert is ilyen. A titokkrémhez mindössze négy dolog kell, és olyan fantasztikus édesség születik, ami visszarepít mindenkit a gyermekkorába.

Ezt a desszertet a Kósa Kolos, a Mindmegette maestrójának nagymamája készítette egykoron, nyaranta gyakran került az unokák kezébe kis poharakba, tálkákba adagolva. Roppant egyszerű, nagyon kevés alapanyag kell hozzá, de a végeredmény valami elképesztően finom, friss és mennyei desszert. A titokkrém egy frissítő grízhab, ami nemcsak régen, de ma is megállja a helyét, főleg laktató és nehéz ebédek után esik nagyon jól ez az édes finomság!

Titokkrém
Titokkrém
FOTÓ: MINDMEGETTE

A magyar gasztronómia, legfőképp a menzák egyik kultikus étele a tejbegríz, amihez szintén nem sok alapanyag kell, mégis fantasztikus a végeredmény. Egyszerű, de nagyszerű. Ez igaz teljes mértékben a titokkrémre, azaz a nagyiféle grízhabra is, aminek az elkészítését megoldhatjuk pusztán víz, búzadara, cukor és citrom felhasználásával. Ha citrom nem is, de a másik három összetevő szinte mindig, minden magyar háztartásban megtalálható.

Így készül a titokkrém, a nagyiféle citromos grízhab, az olcsó édesség

Kósa Kolos nagymamája féltett receptjét készítette el videón, hogy megossza mindenkivel ezt a retró édességet, ezt az egyszerűen csodálatos receptet, ami szó szerint igazi ízutazás, mégpedig vissza az időben. Ajánljuk ezt a desszertet azoknak, akik már ismerték, de rég nem ették, és azoknak is, akik még soha nem kóstolták.

"A nagymamám mindig vaníliasodót készített hozzá, és így faltuk, de tökéletes gyümölccsel, vagy tehetünk rá kakaót, csokiforgácsot, vagy bármit, amit a citromos íz mellé gondolunk. Egy biztos, szinte mindenki imádni fogja, aki egyszer megkóstolja" – mondja a Mindmegette maestrója.

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 17 dkg cukor
  • 8 dkg búzadara
  • 1 db kezeletlen citrom 

Elkészítés:

  1. Egy lábasba 1 l vizet öntünk, beletesszük a cukrot, a búzadarát, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Kevergetve felfőzzük, amíg a dara megpuhul, és jól megdagad. Akkor jó, ha átlátszó, ragacsos állagú. Az elkészült alapot lehűtjük.
  2. Ha már szoba-hőmérsékletű, robotgéppel habbá verjük, ez kb. 15 perc. Akkor jó a hab, ha szépen kifehéredik.
  3. Ezután hideg vízzel kiöblített poharakba vagy tálakba kanalazzuk a habot, majd hűtőbe tesszük, hagyjuk pár órát hűlni, és hidegen fogyasztjuk.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.