Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Desszert

Zamatos, illatos gyümölcsből készül a szőlős-diós tönkölypite

Mi mással készíthetnék most a pitét, mint szőlővel? Az ősz zamatos gyümölcse tökéletes választás akkor is, ha desszertekről van szó. A fehér lisztet elhagyjuk, és tönkölylisztes lesz a tészta, így azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik egészségesebb alternatívákat keresnek sütéskor is.

A tönkölyliszt számos előnyös tulajdonsággal bír a hagyományos fehér liszthez képest. Először is sokkal több rostot tartalmaz, ami segít az emésztésben és hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ráadásul a rostok támogatják a bélflóra egészségét és segítik az anyagcsere-folyamatokat. Bár glutént tartalmaz, sok gluténérzékeny jól tolerálja, így kis mennyiségben tudják fogyasztani.

Ami pedig a pitekészítéshez ideálissá teszi az az egyedi íze, amitől enyhén diós, gazdag ízvilágú lesz a sütemény.

Szőlős-diós tönkölypite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Szőlős-diós tönkölypite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 25 perc
  • Sütés: 30 perc
  • 1 adag: 190 kcal

Hozzávalók:

  • 150 g tönkölyliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 100 g finomra darált dió
  • 80 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 dl sűrű natúr joghurt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 50 g porcukor
  • 150 g piros szőlő

Elkészítése:

  1. Összekeverjük a lisztet 50 g darált dióval. Hozzáadjuk a vajat és a joghurtot, lágy tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen 20-22 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, ráhelyezzük a kör alakú nyers tésztát.
  2. Összekeverjük a tejfölt a megmaradt 50 g darált dióval, az egész tojással és az 50 g porcukorral. Az így kapott krémet rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2-3 centi helyet üresen hagyunk. A leszemezett szőlőt egyenletesen rászórjuk a tejfölös krém tetejére. Körben visszahajtjuk a tészta üresen hagyott részét a töltelékre.
  3. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
  4. Rácsra csúsztatjuk, teljesen kihűtjük, majd tortaszerűen szeleteljük. Tálalás előtt meghinthetjük egy kis porcukorral is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.