Mi mással készíthetnék most a pitét, mint szőlővel? Az ősz zamatos gyümölcse tökéletes választás akkor is, ha desszertekről van szó. A fehér lisztet elhagyjuk, és tönkölylisztes lesz a tészta, így azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik egészségesebb alternatívákat keresnek sütéskor is.
A tönkölyliszt számos előnyös tulajdonsággal bír a hagyományos fehér liszthez képest. Először is sokkal több rostot tartalmaz, ami segít az emésztésben és hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ráadásul a rostok támogatják a bélflóra egészségét és segítik az anyagcsere-folyamatokat. Bár glutént tartalmaz, sok gluténérzékeny jól tolerálja, így kis mennyiségben tudják fogyasztani.
Ami pedig a pitekészítéshez ideálissá teszi az az egyedi íze, amitől enyhén diós, gazdag ízvilágú lesz a sütemény.
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 30 perc
1 adag: 190 kcal
Hozzávalók:
150 g tönkölyliszt + egy kevés a nyújtáshoz
100 g finomra darált dió
80 g szoba-hőmérsékletű vaj
1 dl sűrű natúr joghurt
1,5 dl tejföl
1 db tojás
50 g porcukor
150 g piros szőlő
Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet 50 g darált dióval. Hozzáadjuk a vajat és a joghurtot, lágy tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen 20-22 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, ráhelyezzük a kör alakú nyers tésztát.
Összekeverjük a tejfölt a megmaradt 50 g darált dióval, az egész tojással és az 50 g porcukorral. Az így kapott krémet rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2-3 centi helyet üresen hagyunk. A leszemezett szőlőt egyenletesen rászórjuk a tejfölös krém tetejére. Körben visszahajtjuk a tészta üresen hagyott részét a töltelékre.
220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Rácsra csúsztatjuk, teljesen kihűtjük, majd tortaszerűen szeleteljük. Tálalás előtt meghinthetjük egy kis porcukorral is.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.