Desszert

Omlós és diós a székely tészta, ha elkészíted, ez a sütemény lesz a család új kedvence

Székely tészta
Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A székely tészta, vagy más néven székely szelet egy itthon kevésbé ismert, ám fantasztikusan finom sütemény. Igazi ünnepi desszert, ami egyszerre omlós és ropogós, édes és fanyar a lekvárnak köszönhetően. A székely tészta lesz a család új kedvence!

A székely tészta neve elsőre furcsának hangozhat, hiszen klasszikus értelemben vett, kifőtt tészta nincs benne, mint mondjuk a kálvinista mennyországban vagy a vargabélesben. A tészta itt magára a süteményre utal, ugyanis egyes vidékeken így nevezték a kevert süteménytől a piskótáig a hétvégente asztalra kerülő finom desszerteket. A székely tészta, vagy más néven székely szelet pedig egy olyan sütemény, amely igazán ünnepi, az íze pedig semmihez sem fogható.

Székely tészta
Székely tészta
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A sütemény több rétegből áll. Az egyik egy omlós linzertészta, a másik egy diós piskóta (vagy egyes receptekben dióhab) és az egészet valamilyen savanykás lekvár (barack, áfonya vagy meggy) teszi teljessé. Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette mastrója a Sütisuliban lépésről lépésre megmutatja a székely tészta receptjét. Ha még sosem hallottál róla, vagy ismered, de régen készítetted, akkor itt az idő megsütni!

Székely tészta: ez az ünnepi sütemény receptje

Hozzávalók:

A linzertésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek. tejföl

A diós piskótához:

  • 4 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor

Az összeállításhoz:

  • 30 dkg savanykás lekvár (barack, meggy, áfonya)

A díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. étolaj 

Elkészítés:

  1. A linzertésztához a hozzávalókat egy késes betétű robotgépben összedolgozzuk, gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A pihentetési idő letelte után enyhén lisztezett munkafelületen egy kb. 25 × 38 cm-es tepsi nagyságú, vékony lappá nyújtjuk, óvatosan átemeljük a szilikonos sütőpapírral  kibélelt tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Még melegen megkenjük a lekvár felével.
  3. A diós piskótához a tojásokat kézi robotgéppel kihabosítjuk a cukorral.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a darált diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben óvatosan a cukros tojáshabba forgatjuk.
  5. A masszát a lekváros linzerre öntjük, elsimítjuk, és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.
  6. A kisült tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy tálcára vagy vágódeszkára borítjuk.
  7. A linzeres oldalt megkenjük a maradék lekvárral, hosszában kettévágjuk, és óvatosan egymásra fordítjuk a két tésztalapot, úgy, hogy alul és felül legyen a diós rész.
  8. A csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk az étolajjal együtt. Teljesen simára keverjük, egy habzsákba töltjük, aminek vágjunk a sarkán egy pici lyukat, és a sütemény tetejére csorgatjuk.
  9. A sütit legalább 4-5 órára a hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.