Ez az omlós linzer karika gyors és finom receptje, neked is ismerned kell a trükköt

A linzer vagy ahogy sokan hívják, a linzer karika igazán klasszikus magyar aprósütemény, ami nélkül sem a zsúrokat, sem a céges bulikat nem lehet elképzelni. A linzer gyorsan elkészíthető, ráadásul mindenki szereti, és másnap a legfinomabb, miután az édes lekvárt kissé magába szívta a porhanyós tészta. Sokáig eláll, de egy linzer szinte sosem bír ki egy napnál többet, mert szinte mindig azonnal elfogy!
A linzer egy vajas tészta, ettől az összetevőtől lesz omlós és sütőpor sem feltétlenül kell bele, hiszen anélkül is fantasztikus a végeredmény. A tészta titka két dologban rejlik: az egyik, hogy minden alapanyagnak hidegnek kell lennie az összeállítás során, kiváltképp a vajnak, épp ezért gyorsan kell vele dolgozni, nehogy a kezünk melegétől megolvadjon. Nem szabad túl sokáig sem gyúrni, masszírozni, mert akkor rágós lesz.
A másik titok pedig a sütésben búvik, ugyanis egy linzert elég 10 percig sütni 175-180 Celsius-fokon, épp addig, amíg a szélei kissé megbarnulnak, a tetejének szinte hófehérnek kell maradnia, így nem lesz kőkemény.
A linzerhez legfőképp liszt, vaj és porcukor kell, van aki tesz bele sütőport, tojást vagy ehelyett hideg vizet, egy csipet sót, sőt reszelt citromhéjjal is lehet fűszerezni az alaptésztát. A linzer azonban nemcsak a tésztájától, hanem annak formájától és a lekvártól lesz valójában linzer. A kinyújtott tésztából kerek vagy virágos mintát szoktunk szaggatni, egy telit és egy olyat, aminek a közepére kis lyukat vágunk, ez engedi majd látszani a lapok közé kent lekvárt. Na és a lekvár... sokan csakis baracklekvárt használnak, pedig a linzer eperlekvárral is mennyei!
Hozzávalók:
A díszítéshez:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.