Desszert

Ez az omlós linzer karika gyors és finom receptje, neked is ismerned kell a trükköt

Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A linzer az az édes aprósütemény, ami nem hiányozhat egyetlen ünnepről sem, legyen az húsvét vagy karácsony, születésnap vagy keresztelő, ballagás vagy esküvő. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, az édes, porhanyós tészta szinte szétomlik az ember szájában. A linzer karika receptjét mindenkinek ismernie kell, annyira finom ez a sütemény!

A linzer vagy ahogy sokan hívják, a linzer karika igazán klasszikus magyar aprósütemény, ami nélkül sem a zsúrokat, sem a céges bulikat nem lehet elképzelni. A linzer gyorsan elkészíthető, ráadásul mindenki szereti, és másnap a legfinomabb, miután az édes lekvárt kissé magába szívta a porhanyós tészta. Sokáig eláll, de egy linzer szinte sosem bír ki egy napnál többet, mert szinte mindig azonnal elfogy!

Az omlós linzer karika receptje
Az omlós linzer karika receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A linzer egy vajas tészta, ettől az összetevőtől lesz omlós és sütőpor sem feltétlenül kell bele, hiszen anélkül is fantasztikus a végeredmény. A tészta titka két dologban rejlik: az egyik, hogy minden alapanyagnak hidegnek kell lennie az összeállítás során, kiváltképp a vajnak, épp ezért gyorsan kell vele dolgozni, nehogy a kezünk melegétől megolvadjon. Nem szabad túl sokáig sem gyúrni, masszírozni, mert akkor rágós lesz.

A másik titok pedig a sütésben búvik, ugyanis egy linzert elég 10 percig sütni 175-180 Celsius-fokon, épp addig, amíg a szélei kissé megbarnulnak, a tetejének szinte hófehérnek kell maradnia, így nem lesz kőkemény.

Az omlós lekváros linzer karika receptjét neked is ismerned kell

A linzerhez legfőképp liszt, vaj és porcukor kell, van aki tesz bele sütőport, tojást vagy ehelyett hideg vizet, egy csipet sót, sőt reszelt citromhéjjal is lehet fűszerezni az alaptésztát. A linzer azonban nemcsak a tésztájától, hanem annak formájától és a lekvártól lesz valójában linzer. A kinyújtott tésztából kerek vagy virágos mintát szoktunk szaggatni, egy telit és egy olyat, aminek a közepére kis lyukat vágunk, ez engedi majd látszani a lapok közé kent lekvárt. Na és a lekvár... sokan csakis baracklekvárt használnak, pedig a linzer eperlekvárral is mennyei!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg vaj

A díszítéshez:

  • eperlekvár
  • porcukor

Elkészítés:

  1. A linzerhez a lisztet egy tálba szórjuk, majd hozzáadunk egy csipet sót. Beleszórjuk a porcukrot és ízesítjük reszelt citromhéjjal. Kerül még bele egy tojásnak a sárgája és legvégül a kockára vágott hideg vaj. Az egészet gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  2. A tésztát a hűtőből kivéve pár percig pihentetjük és lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. Ha megreped, kézzel nyomkodjuk össze.
  3. A linzereket tetszőleg formára kiszaggatjuk, de úgy, hogy a felének a közepét is kilyukasztjuk, ez lesz ugyanis a sütemény teteje. A linzereket óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 175 fokon 10-15 perc alatt addig sütjük, amíg a szélei halványan megbarnulnak.
  4. Nincs más hátra, mint az összeállítás. A teli linzereket megkenjük egy kevés lekvárral és ráhelyezünk egyet-egyet a lyukas linzerkarikákból is. Használhatunk barack vagy eperlekvárt is.
  5. Porcukorral megszórva tálaljuk, de másnap a legjobb, amikor a tészta magába szívta az édes lekvár ízét.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.