Desszert

Íme az amerikai almás pite, az egyszerű és mennyei sütemény, ami bearanyozza a napodat

Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
Az almás pite is olyan sütemény, aminek több receptje is van, szinte családonként eltérő, ki hogyan készíti az omlós tésztát, a tölteléket, és még abban is lehetnek különbségek, ki milyen almát használ a pitéhez.

Az amerikai almás pite alapját ugyanúgy az omlót tészta adja, mint a többi pite esetében, ám ellentétben a nagyiféle, hagyományos almát pitékkel, a töltelékhez nem kell lereszelni az almát. Az almapucolást persze így sem ússzuk meg, ahogy a szeletelést sem, de megéri rászánni az időt az amerikai pite elkészítésére, a végeredmény ugyanis egy rendkívül ízletes, omlós és kissé fanyar, de mégis édes sütemény, amit akár vaníliafagyival is kínálhatunk!

Amerikai almás pite
Amerikai almás pite
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója és a Sütisuli vezetője ezúttal a szép, rácsos tetejű, aranybarnára sült amerikai almás pite receptjét mutatja meg videón. Szerencsére alma mindig akad a boltok polcain, így ez a sütemény nincs évszakhoz vagy gyümölcsszezonhoz kötve, bármikor elkészíthető, sőt akár az utolsó pillanatban is összedobható, hiszen a szükséges alapanyagok jelentős része minden háztartásban megtalálható.

 

Amerikai almás pite, ropogósra sül a szép rácsos tető

Az amerikai almás pite tehát legfőképp a töltelékben tér el a hagyományos almás süteményektől, a tetejére kerülő tészta pedig nemcsak a felvert tojástól, hanem az ebbe kevert kevés tejtől is lesz szép aranybarna. Ildikó ugyanis a kihabosított tojásba öntött egy kevés tejet is, és ezzel a keverékkel kente le a pite tetejét, így lett az sütés után gyönyörű aranybarna.

Hozzávalók az amerikai almás pitéhez:

Az omlós tésztához:

  • 32,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 23 dkg vaj
  • 6-8 evőkanál víz (jéghideg)

A töltelékhez:

  • 6-8 db alma 
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg víz

A lekenéshez:

  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

  1. Az amerikai almás pite elkészítése során első lépésként az omlós tésztához a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba öntjük, és összekeverjük.
  2. A hideg vajat kis kockákra vágjuk és a két tenyerünk között morzsolgatva összedolgozzuk a liszttel egy homokszerű keverékké.
  3. Hozzáadjuk a jeges vizet és egy spatulával addig keverjük, míg a tészta kezd összeállni. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos a tészta. Ha viszont túlságosan morzsálódik, akkor adhatunk hozzá még egy kanál vizet.
  4. Ha összeáll a tészta, akkor két részre osztjuk, golyóvá formáljuk, kissé lelapítjuk és folpackba csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. Egy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk a vajat. Hozzáadunk két evőkanál lisztet és még egy percig kevergetve sütjük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Folyamatosan kevergetve pároljuk 3 percig, míg kissé besűrűsödik.
  6. Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd belekeverjük a vajas, cukros keveréket.
  7. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm-es piteformát.
  8. A tésztákat kivesszük a hűtőből és hagyjuk kicsit felengedni.
  9. Az egyik tésztalapot enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és átemeljük a piteformába. Az alját megszurkáljuk villával, vagy egy hegyes késsel. A kilógó tésztaszéleket levágjuk és beletöltjük az almát.
  10. A másik tésztalapot is kinyújtjuk és egy hullámos görgős vágóval 1,5 cm-es csíkokat vágunk belőle. A tésztacsíkokat összefonva az almatöltelék tetejére helyezzük.
  11. A felvert tojást összekeverjük a tejjel, és lekenjük vele a tésztacsíkokat és a pite széleit.
  12. A pitét forró sütőbe tesszük és 210 fokon 15 percig sütjük, majd csökkentsük a hőfokot 190 fokra és további 45 perci alatt sép aranybarnára sütjük az almás pitét.
  13. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.