Az utóbbi idők legnépszerűbb konyhai készüléke a sütés szerelmeseinek is remek lehetőségeket kínál. Az air fryerben ugyanis elkészühet például az ünnepi menü fontos eleme, a puha, foszlós tésztájú húsvéti kalács. A zseniális receptet Gábor, a házi pék osztotta meg követőivel, mutatjuk, hogyan készíti a kelt tésztás finomságot.

A forró levegős sütők egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb olaj felhasználásával készíthetünk benne belül puha, kívül ropogós ételeket, miközben a sütési idő is jelentősen lerövidül. Emellett egyenletes hőeloszlást biztosít, így számos sütemény és péksütemény, például a húsvéti kalács elkészítésére is alkalmas. 

húsvéti kalács
Gábor, a házi pék a Mindmegette konyhájában is készített már finom, foszlós húsvéti kalácsot
FOTÓ: MINDMEGETTE

Húsvéti kalács air fryerben – itt a tuti recept

A húsvéti kalács hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és szinte minden ország gasztronómiájában megtalálható valamilyen változatban. Magyarországon is az ünnepi menü elengedhetetlen része: sós édes verzióban is igen népszerű, gyakran sonka, tojás és torma mellé kínálják. A kalács az ünnep szimbólumává vált, hiszen a bőséget és a megújulást jelképezi. Közkedvelt a klasszikus, fonott változata, de kerek vagy hosszúkás formában, mazsolával töltve vagy csokisan, sőt, különleges verziókban is gyakran kerül az asztalra. Egyvalami azonban mindegyikben közös: puha és foszlós kelt tésztából készülnek. 

És hogy miért érdemes air fryerben készíteni? A forró levegő egyenletes keringése miatt a tészta szépen felemelkedik, és a külseje aranybarnára sül anélkül, hogy kiszáradna. Ettől ellenállhatatlanul puha és foszlós lesz a végeredmény. Gábor, a házi pék a Facebook-oldalán közzé is tette a saját receptjét, amit akár már a hétvégén ki is próbálhattok, hogy húsvétra már tényleg tökéletes legyen a végeredmény. 

Gábor, a házi pék receptje

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 13 g friss élesztő 
  • 3 g só
  • 35 g cukor
  • 1 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 38 g vaj vagy margarin 
  • egy kevés vaníliakivonat
  • 100 ml tej

Elkészítése: 

  1. A vaj kivételével az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és kidagasztjuk a tésztát. A vajat fokozatosan adjuk hozzá közben. Pihentetjük 30 percig. 
  2. Azután 6 db 90g-os darabra osztjuk a megkelt tésztát, és mindegyiket kigömbölyítjük. Újabb pihentetés következik, 10 percig. A tésztagombócokból ezután kisebb rudakat formázunk, és ezt is pihentetjük. 
  3. A rudakat ezt követően kinyújtjuk, és 3 db-ot szezámmagba forgatunk. A szezámmagos és a sima tésztaszálakból megfonjuk a kalácsot, amit beteszünk az air fryer kosarába, és hagyjuk kelni kb. 50 percig. 
  4. Azután a szezámmag nélküli részeket lekenjük felvert tojással, és a forró levegős sütőben 160 fokon, hőlégkeveréses fokozaton készre sütjük 25-30 perc alatt. 

Ha hagyományos sütőben készítjük el a kalácsot, akkor a 180 fokra előmelegített készülékben alsó-felső sütési módban kell sütni 10 percig, majd 165 fokon további 20 percig. 

Gábor, a házi pék az elkészítést lépésről lépésre is megmutatja videójában, és extra tippeket is ad, sőt, a fonásban is segít. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.