A hartyáni krémes nem csupán egy sütemény, hanem egy darabka vidéki múlt, ahol az ízek mellett az összetartozás is fontos szerepet kapott. Ez a házi, lagzis sütemény generációk óta készül rendszeresen, ott a helye az ünnepi asztalokon, és minden falatja a nagymamák gondoskodását, a családi összejövetelek melegségét idézi fel.

Hartyáni krémes, a régi idők sütije
Hozzávalók a tésztához:
- 2 ek. méz
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 40 dkg liszt
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1-2 ek. tej
A krémhez:
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 7,5 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 1,5 dl főzött kávé
- 1 ek. rum
- 18 db babapiskóta
Elkészítés:
A vidéki lagzik és a sütemények
Régen egy lakodalom nemcsak családi esemény volt, hanem az egész falu ünnepe. A lagzis sütemények készítése is igazi csapatmunka volt: a rokonok és a szomszédok hozták az alapanyagokat: a lisztet, a tojást, a cukrot, a zsírt, a vajat, a lekvárokat stb. Az esküvő előtti héten szigorú rend szerint készültek a sütemények, a ház udvarán felvert főzősátrakban már nagy volt az élet. A lányok, asszonyok közül mindenki kivette a részét a munkából – az egyik piskótákat sütött, a másik krémet főzött, a harmadik díszített. A sütemények között mindig akadt valami különleges, amihez a menyasszony vagy az anyós kötődött – és sok helyen ez volt a hartyáni krémes. Nem hiányozhatott egyetlen lagziról sem: krémes, mutatós és mennyeien puha, pont olyan, amilyennek egy igazi házias édességnek lennie kell.
(Kiemelt fotó: Mindmegette)















