Az eper nemcsak a tavasz és a nyár egyik első hírnöke, hanem a desszertkészítők egyik legkedveltebb alapanyaga is. Lédús, illatos és vibrálóan piros gyümölcs, amely frissességet, természetes édességet és egy kis savasságot is csempész minden süteménybe. Nem csoda, hogy az eperszezon megérkezésével a konyhák megtelnek pitékkel, tortákkal és hűsítő finomságokkal – mindegyik középpontjában az eperrel. Íme 9 szuper epres süti, amitől illatozni fog a konyha, és nem marad belőlük egy morzsa sem.
Az eper sokoldalúsága szinte határtalan. Nyersen is tökéletes, például egy ropogós piskóta tetején vagy tejszínhabos pohárdesszertben. De kiválóan működik hőkezelve is: lekvárként, kompótként vagy akár süteménybe sütve, ahol a gyümölcs enyhén karamellizálódik, és még intenzívebb ízt kap. Egy egyszerű kevert süti is új szintre emelkedik, ha friss eperszeleteket rejtünk a tésztába.
Az eper jól társul más ízekkel is. Különösen harmonizál vaníliával, citrommal, csokoládéval, bazsalikommal vagy akár balzsamecettel is – ezek a kombinációk izgalmas mélységet adnak az epres desszerteknek. A látványról sem szabad megfeledkezni: egy eperrel díszített sütemény mindig ünnepivé és ellenállhatatlanná válik.
Az eperrel való munka első lépése a gondos előkészítés. Ha magunk szedjük, érdemes a hajnali vagy késő délutáni órákat választani, amikor a gyümölcs nem túl forró, így tovább friss marad. A leszedett epret soha ne áztassuk be, mert könnyen megszívja magát vízzel és elveszíti aromáját. Inkább folyó víz alatt, gyors mozdulatokkal öblítsük le, közvetlenül a felhasználás előtt. A zöld részét, a kocsányt mindig csak mosás után távolítsuk el, különben az eper vizet szív, és könnyebben megromlik. Ezután már szeletelhetjük, darabolhatjuk, pürésíthetjük vagy akár egészben is felhasználhatjuk, attól függően, milyen desszert készül belőle. A friss eper rövid ideig tartható el, így a legjobb, ha a szedést követő néhány órán belül a süteménybe kerül.
Akár egy gyors hétköznapi édességről, akár egy elegáns tortáról van szó, az eper mindig frissességet és színt hoz a tányérra. Ha pedig szezonja van, érdemes minél többféle formában kipróbálni – mert nincs is jobb, mint a nyarat egy falat eperrel ünnepelni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.