Desszert

Ez a nagyiféle rácsos, epres pite titka: így lesz omlós a tészta, krémesen édes a töltelék

A rácsos piték a legszebb sütemények. A pite tölteléke lehet alma, körte, meggy, cseresznye, szilva és eper is, bármilyen édes vagy épp savanykás gyümölcs, a lényeg hogy élénk színe legyen, ami átlátszik az omlós tésztarácsok között. Az eper szezonjában pedig nem is készülhet más, mint epres pite!

Az omlós tészta receptje egyszerű, vagyis annak tűnik. Ha szigorúan az alapreceptet vesszük, akkor nem kell bele semmi más, csak liszt, valamilyen zsiradék és hideg víz. A magyar családok mindegyikének megvan azonban a saját, bevált, a nagymamától örökölt receptje, és így számtalan változata létezik az omlós tésztának. Az epres pitéhez mi a legegyszerűbb verziót használtuk.

Rácsos epres pite
Rácsos epres pite
FOTÓ: MINDMEGETTE

A két rész liszt, egy rész zsiradék arányát ha tartjuk, mindig szuper lesz az omlós tészta. Sokan tesznek bele tojást vagy tojássárgáját, cukrot, lágy zsiradékot (azaz tejfölt vagy joghurtot) és sütőport is, viszont ezekre nem feltétlenül van szükség. Az omlós tészta akkor is tökéletes lesz, ha lisztet, zsír vagy vajat és jeges vizet teszünk bele, a lényeg, hogy minden alapanyag hideg legyen és gyorsan dolgozzuk össze azokat, különben rágós lesz a tészta.

Epres pite receptje, így készül a rácsos sütemény

Hozzávalók az epres rácsos pitéhez:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 15 dkg vaj
  • 6 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 50 dkg eper
  • 0.25 bögre étkezési keményítő
  • 0.25 bögre cukor
  • 0.33 bögre barna cukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1 csipet só
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

  1. A rácsos epres pite elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a hideg vajat és morzsoljuk el úgy, hogy borsó méretű szemeket kapjunk.
  2. Hozzáadjuk kanalanként a hideg vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy órára.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  4. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, piteformába tesszük, és visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  5. Egy nagy tálban összekeverjük az epret, a cukrokat, az étkezési keményítőt, citromlevet.
  6. Összekeverjük, amíg kicsit szaftos nem lesz.
  7. Kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát, elosztjuk rajta az epres tölteléket és kinyújtjuk újra a maradék tésztát. Ízlés szerint díszítjük a pite tetejét.
  8. Megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével és 15 percig sütjük.
  9. A sütő hőmérsékletét csökkentsük 195 fokra és süssük további 45-50 percig. Ha nagyon barnulni kezdene, fedjük le alufóliával. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.