Az almás, diós banánkenyér igazi őszi hangulatú kevert sütemény, amely egyszerre melengető, illatos és tápláló. Olyan süti ez, amelyet szinte mindenki szeret, a gyerekeknek uzsonnára, a felnőtteknek délutáni kávé mellé, vagy egy hűvös, esős napon egy bögre forró tea kísérőjeként is tökéletes választás. Az érett banán természetes édessége, az alma frissessége és a pirított dió roppanóssága együtt olyan harmóniát alkotnak, amitől már sütés közben belengi a konyhát az otthonosság illata.

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE
Ősszel különösen érdemes elkészíteni ezt a kevert sütit, hiszen a piacokon ilyenkor van szezonja a legjobb, ropogós, savanykás almáknak, és a dió is frissen kerül a kamrákba. A banán pedig segít, hogy a tészta puha és szaftos maradjon, még másnap is. Ráadásul ez a recept kiváló módja annak, hogy felhasználjuk a túlérett banánokat – így nemcsak finomat sütünk, hanem egy kis pazarlásmentes gondolkodást is gyakorlunk.
Az almás, diós banánkenyér nem igényel semmilyen különleges alapanyagot vagy konyhai tudást, mégis látványos és mennyeien illatos lesz a végeredmény. A fűszerek – a fahéj és a vanília – igazi őszi hangulatot teremtenek, a dió pedig gazdagítja az ízeket és textúrát ad a süteménynek.
Különösen ajánljuk családi hétvégékre, közös sütögetéshez, vagy akár vendégváró finomságnak is. A szeleteket becsomagolva magunkkal vihetjük kirándulásra, iskolába vagy munkába – tápláló és energiadús uzsonna lesz belőle. Ha pedig egy kicsit ünnepibbé szeretnénk tenni, tálaláskor meglocsolhatjuk mézzel, megszórhatjuk extra dióval, és egy kanál görög joghurttal vagy vaníliás tejszínhabbal is kínálhatjuk.
Egy falat ebből az almás kevert sütiből maga az ősz: édes, illatos, puha és otthonos.
Almás-diós banánkenyér
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 45-50 perc
1 adag: kb. 230 kcal
Hozzávalók:
- 2 db nagy, savanykás alma
- 3 db érett banán
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 5 dkg dió
- 1 ek méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db nagy tojás
- 15 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
A díszítéshez:
- 1 ek méz
- 5 dkg dió
Elkészítés:
- Az almás-diós banánkenyér elkészítéséhez először előkészítjük az alapanyagokat. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, közben néha megkeverjük, hogy ne égjen meg, csak finom illatosra piruljon. Ezután félretesszük hűlni.
- A banánokat meghámozzuk, egy nagyobb keverőtálba tesszük, és villával alaposan összetörjük, amíg pépes állagú nem lesz. Ha van otthon botmixerünk, azzal még simábbra dolgozhatjuk.
- A vajat kis lábosban vagy mikróban megolvasztjuk, majd belekeverjük a mézet. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön, és hozzáöntjük a banánhoz. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd mindent alaposan összekeverünk, hogy a fűszerek és az ízek jól elvegyüljenek.
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk. A kihűlt, megpirított diót durvára törjük, majd mindkettőt a fűszeres banános masszához adjuk, és egyenletesen beleforgatjuk.
- Egy másik tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként a banános alaphoz adjuk. Fakanállal vagy spatulával óvatosan összedolgozzuk, hogy egy sűrű, de jól keverhető tésztát kapjunk. Végül beleütjük a tojást, és még egyszer átkeverjük az egészet.
- Egy kb. 1 literes, hosszúkás kenyérformát (vagy püspökkenyérformát) kivajazunk és kilisztezünk. Az almás-diós banánkenyér tésztáját egyenletesen belesimítjuk, a tetejét elsimítjuk.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük: ha a tűt vagy hurkapálcát tisztán húzzuk ki a kenyér közepéből, elkészült.
- A megsült banánkenyeret a formában hagyjuk pár percig pihenni, majd óvatosan rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
- Tálalás előtt a tetejét vékonyan megkenjük mézzel, megszórjuk durvára vágott dióval, és vastagabb szeletekre vágva kínáljuk.
Tipp: Ha még illatosabb sütit szeretnénk, adhatunk a tésztához egy csipet szerecsendiót vagy pár csepp citromlevet is – ezek szépen kiemelik az alma és a banán édes-savanykás ízét.














