Ősszel a természet ritmusa lelassul, és ezzel együtt mi is másként fordulunk az alapanyagok felé. Ilyenkor érdemes újra felfedezni a szezonális étkezés örömét: azt, amikor abból főzünk, amit a piac éppen kínál. Az alma az ősz egyik legmegbízhatóbb társa. Nemcsak egészséges, hanem végtelenül sokoldalú is: készülhet belőle kompót, pite, kevert süti vagy akár egy illatos, ünnepi almatorta is.

FOTÓ: VIDÉK ÍZE
Ha már unjuk a gyors almás kevertet vagy muffint, és valami kicsit elegánsabb, látványosabb desszertre vágyunk, érdemes időt szánni a buborékos almatortára. Ez a sütemény megtestesíti mindazt, amiért szeretünk ősszel a konyhában lenni: a vajas tészta omlósságát, a dió és a szilvalekvár fűszerességét, az almák természetes édességét.
A buborékos almatorta tökéletes példája annak, hogyan lehet ebből a hétköznapi gyümölcsből ünnepi desszertet varázsolni. Nem bonyolult, csak odafigyelést kér, cserébe igazi hétvégi desszert születik belőle, ami méltó helyet kap az asztalon, bármilyen vendégségben vagy családi ebéden.
Buborékos almatorta
Előkészítés: 35 perc
Hűtés: 1 óra
Sütés: 40 perc
1 adag: 280 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 22 dkg fagyos vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- 12 db apró alma
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 ek durvára vágott dió
- pár ek sűrű szilvalekvár
Elkészítése:
- A buborékos almatorta elkészítéséhez összemorzsoljuk a fagyos vajat a liszttel, a porcukorral és a sóval. Deszkára borítjuk, és gyorsan összegyúrjuk a tojássárgájával. A tésztát kétfelé osztjuk egyharmad-kétharmad arányban, és hagyjuk kicsit pihenni a hűtőben. Utána a kisebbet kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy megfelelő méretű tepsit úgy, hogy oldala is legyen. Ezután betesszük a hűtőbe a nagy cipóval együtt.
- Az almákat egészben meghámozzuk, a közepét kiszúrjuk, és elfelezzük. Összekeverünk pár evőkanál szilvalekvárt a durvára vágott dióval, és ezt töltjük az alma üregeibe. Elővesszük a hűtőből a tésztát, és meghintjük a zsemlemorzsával.
- Rárakosgatjuk a töltött almákat úgy, hogy a töltött része alulra, a gömbölyű felülre nézzen, és meghintjük őrölt fahéjjal.
- Kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, és úgy borítjuk rá, hogy az almák között kicsit lenyomkodjuk. Ezután megint hűtőbe rakjuk fél órára. Végül 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.














