Ősszel az alma a legjobb választás, ha szezonálisan szeretnénk étkezni. A buborékos almatorta nemcsak látványos, hanem igazi hétvégi desszert: omlós vajas tésztája és a szilvalekvárral, dióval töltött almák együtt hozzák el az ősz legfinomabb ízeit.

Ősszel a természet ritmusa lelassul, és ezzel együtt mi is másként fordulunk az alapanyagok felé. Ilyenkor érdemes újra felfedezni a szezonális étkezés örömét: azt, amikor abból főzünk, amit a piac éppen kínál. Az alma az ősz egyik legmegbízhatóbb társa. Nemcsak egészséges, hanem végtelenül sokoldalú is: készülhet belőle kompót, pite, kevert süti vagy akár egy illatos, ünnepi almatorta is.

A buborékos almatorta dióval és szilvalekvárral töltve tökéletes őszi desszert
A buborékos almatorta dióval és szilvalekvárral töltve tökéletes őszi desszert
FOTÓ: VIDÉK ÍZE

Ha már unjuk a gyors almás kevertet vagy muffint, és valami kicsit elegánsabb, látványosabb desszertre vágyunk, érdemes időt szánni a buborékos almatortára. Ez a sütemény megtestesíti mindazt, amiért szeretünk ősszel a konyhában lenni: a vajas tészta omlósságát, a dió és a szilvalekvár fűszerességét, az almák természetes édességét. 

A buborékos almatorta tökéletes példája annak, hogyan lehet ebből a hétköznapi gyümölcsből ünnepi desszertet varázsolni. Nem bonyolult, csak odafigyelést kér, cserébe igazi hétvégi desszert születik belőle, ami méltó helyet kap az asztalon, bármilyen vendégségben vagy családi ebéden.

Buborékos almatorta 

Előkészítés: 35 perc 
Hűtés: 1 óra 
Sütés: 40 perc 
1 adag: 280 kcal

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 22 dkg fagyos vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 12 db apró alma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 ek durvára vágott dió
  • pár ek sűrű szilvalekvár

Elkészítése:

  1. A buborékos almatorta elkészítéséhez összemorzsoljuk a fagyos vajat a liszttel, a porcukorral és a sóval. Deszkára borítjuk, és gyorsan összegyúrjuk a tojássárgájával. A tésztát kétfelé osztjuk egyharmad-kétharmad arányban, és hagyjuk kicsit pihenni a hűtőben. Utána a kisebbet kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy megfelelő méretű tepsit úgy, hogy oldala is legyen. Ezután betesszük a hűtőbe a nagy cipóval együtt.
  2. Az almákat egészben meghámozzuk, a közepét kiszúrjuk, és elfelezzük. Összekeverünk pár evőkanál szilvalekvárt a durvára vágott dióval, és ezt töltjük az alma üregeibe. Elővesszük a hűtőből a tésztát, és meghintjük a zsemlemorzsával. 
  3. Rárakosgatjuk a töltött almákat úgy, hogy a töltött része alulra, a gömbölyű felülre nézzen, és meghintjük őrölt fahéjjal. 
  4. Kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, és úgy borítjuk rá, hogy az almák között kicsit lenyomkodjuk. Ezután megint hűtőbe rakjuk fél órára. Végül 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.