hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dedi féle linzer - hatféleképpen

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 40 dkg cukor
  • 80 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 citrom héja és leve
  • 1 nagy csipet só
  • 1 kg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 csomag sütőpor
  • A díszítéshez és a töltéshez:
  • dióbél
  • porcukor
  • Nutella
  • szórócukor
  • lekvár
  • csokoládé (+ olaj)
  • 1 tojás

Elkészítés

Elkészítés: Elég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz! A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, addig keverjük géppel, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromok héját és levét, valamint a sót, ismét simára keverjük. Ráöntjük a lisztet és a sütőport, ezt is géppel elkeverjük. Mikor kezdene összeállni, lekapcsoljuk a gépet, és kézzel egyneművé gyúrjuk. Elég ragacsos marad, de így jó.

Kiveszünk belőle egy darabot, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, míg kezelhető állagú lesz, majd 2-3 mm-esre nyújtjuk.

A diós-lekváros linzerhez: virágalakú kb. 4 cm-es formával kiszúrjuk, az egyik felét megkenjük tojással, majd megszórjuk cukros darált dióval, sütőpapíros tepsiben, 170 fokos sütőben megsütjük. Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, hűlés közben még szárad, keményedik. Ezután baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk őket.

A nutellás szívekhez: a tésztából 5 cm-es szíves kiszúróval darabokat szaggatunk. A felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb formával. Minden darabot (a szívecskéket is) megsütjük, kihűtjük. A teli szíveket megkenjük nutellával, hozzátapasztjuk az üreseket. A középső részt megszórjuk színes cukorral.

A linzerhez: egy nagy virágalakú kiszúróval szaggatjuk ki a mintákat, a felének a közepét is kiszúrjuk, megsütjük, kihűtjük. A közepükre teszünk egy pötty lekvárt, ráillesztjük a másikat. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

A csokis csillagokhoz: a tésztából csillagokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Vízgőz felett csokit olvasztunk egy üstben, a csillagok egyik felét megmártjuk benne, rögtön szórunk rá kevés dekorcukrot. Alufóliára téve megvárjuk, míg megszilárdul.

Az islerhez: a tésztából korongokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Piros színű lekvárral egymáshoz ragasztunk kettőt-kettőt. A csokit gőz fölött ismét megolvasztjuk, hozzákeverünk kevés olajat. Megmártjuk benne a lekváros sütiket, alufóliára téve megvárjuk, míg megkeményedik a csoki (Nálam a tálon csak megcsorgatva van a csokival, mert a lekvár nem volt olyan sűrű, hogy meg tudjam mártani).

A maradékhoz: a kimaradt darabokat és a szívek közepét simán megcsorgatjuk a maradék olajos csokival.

Megjegyzés

A dédnagymamámat hívtuk Dedinek, rengeteg sütit sütött, nekem ez volt a kedvencem. - bluesun

Ezek is érdekelhetnek