Elkészítés: A töltelékhez a datolyát vízbe áztatjuk, alaposan megmossuk. Kb. 10 perc áztatás után leszürjük, a megadott mennyiségű vízzel felforraljuk. Szinte a teljes mennyiséget magába szívja, nem kell főzni, épp csak egyet forralni. Hozzáadjuk a citrom héját, levét. Botmixerrel egyneművé pépesítjük. A már langyos datolyapéphez keverjük a darált mogyorót. Külön cukrozni nem kell, mert a datolya így is elég édes.
A tészta hozzávalóból a konyhai robotgép segítségével erősen morzsalékos tésztát keverünk. Akkor jó, ha állaga a zsemlemorzsáéhoz hasonlít. Nem kell gombóccá gyúrni, sem megijedni attól, hogy nem áll össze - ez egy morzsás tészta.
Kb. 2/3-át beleszórjuk egy előzőleg sütőpapírral bélelt levehető aljú piteformába, evőkanál hátlapjával belnyomokodjuk a formába úgy, hogy a sütőforma peremére is jusson tészta. Ráhalmozzuk a tölteléket, melyet széles pengéjű, vízbe mártott késsel egyenletesen eloszlatunk a tésztán. Erre szórjuk a tészta maradék részét. Épp csak elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kb. 10 percig, majd keskeny szeletekre vágjuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre