Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Datolyaszilva: lágy ízével az egész családot leveszi a lábáról!

Az utóbbi néhány évben a magyar zöldségesek kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról.

A datolyaszilva igen régóta jelen van az európai, mediterrán gasztronómiában, ázsiai gyökerei mellett egyik fajtája Európában őshonos. A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.

A név jelentéstartalma miatt Ázsiában mély vallásos kapcsolat fűzi az embereket a datolyaszilvához. A halottak lelkei számára ezt a gyümölcsöt ajánlották fel a családi oltárokon. A spirituális tartalom mellett Japánban és Kínában a gyümölcsöt gyógyászati célokra is felhasználták. Magában kínálták, illetve a belőle préselt levet itatták a betegekkel, illetve gyógynövényekből készült keverékekhez is alkalmazták.

Az amerikai kontinenst több lépésben vette be a datolyaszilva. Először a XVII. század elején jelentek meg datolyaszilvafák az Újvilágban, majd a 1850-es években kezdődött meg az igazi gyümölcstermesztés. A japán datolyaszilvák őse pedig közel 1000 évvel korábban Kínából jutott a szigetországba.

 

élettani hatásai

A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen a gyógyításban jelentős szerepet kapott. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is.

A datolyaszilva a narancssárga különböző árnyalatiban játszó barack nagyságú gyümölcs, amely ugyan méretre a barackra hasonlít, megjelenésében mégis inkább a magyar nevét is adó csonthéjasra, a szilvára emlékeztet, még pontosabban a szilva szegény rokonára, a ringlóra. A datolyaszilva nem csak méreteiben emlékeztet a sárgabarackra, hanem ízében is hordozza a barack jelleget.

Így vásároljunk!

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy sérülésmentes példányokat vegyünk. Mivel a datolyaszilva utóérő gyümölcs, így nyugodtan vehetünk éretlenebbnek tűnő szemeket is. A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben.

Így fogyasztjuk!

A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj  hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.

Datolyaszilvás kenyér >>>


Kókuszos-datolyaszilvás sütemény >>>
Mindenféle gyümölcsök a Mindmegettén >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss