Először a tortalapot süssük meg.
A datolyát tegyük egy tálkába, és öntsük rá a kávét.Hagyjuk ázni 30 percig.
Az őrölt mogyorót keverjük össze az áztatott datolyával.tegyük a masszát egy keverőtál aljába, és adjuk hozzá a piskóta többi hozzávalóját.vegyünk egy hosszúkás sütőformát, és vajazzuk, lisztezzük ki.Öntsük a masszát az előkészített formába, simítsuk el a tetejét , és süssük 40 percig, amíg a próbatűre nem ragad, akkor jó. Hagyjuk a formába kihűlni, de fordítsuk lefelé, egy deszkára, és tegyünk alá zsírpapírt. Így sima lesz a felülete is. Pihentessük 1 napot, és másnap készítsük el a krémet hozzá. A vajat keverjük habosra a cukorral, és vaníliával, majd a krémsajttal keverjük simára. Ügyeljünk rá, hogy a krémsajt szoba hőmérsékletűre hűljön le, mert kicsapódik a már langyosnak mondható krémben.A tortalapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk ketté. Az egyikkel a lapokat töltjük, míg a másik felével a tortát vonjuk be. Állítsuk össze e tortát.
A torta díszítése:
A fügéket a hegyes végükkel felfelé halmozzuk a torta tetejére. A karamellhez a nádcukrot serpenyőben egyenletesen olvasszuk fel, és a tejszínt hozzáöntjük folyamatosan kevergetve.kevés vajjal fényezzük át.Amikor besűrűsödik hűtsük ki.Hűlés után csurgassuk a torta tetejére úgy hogy a fügékre is jusson, majd szórjuk meg a mogyoróval.Hűtsük be, és tálalhatjuk is.
Ez a torta még finomabb lesz, ha a piskótát egy-két nappal korábban elkészítjük, mert az ízek jobban összeérnek.ha sütés után kihűlt, csomagoljuk folpackba, és tartsuk légmentesen záródó dobozban. A krémmel csak a fogyasztás napján töltsük meg és a díszítést is ekkor készítsük el.Gazdag, finoman fűszeres íz. Olyan mint a kelet varázsa.Friss fügével koronázva krémes karamellel.A tésztáját egy nappal előtte süssük meg, és pihentessük. Ez az elegáns torta enyhén fűszeres melaszos ízű a datolyától kellemes az íze, no meg a kávé aromája teszi tökéletessé. A pirított mogyoró már csak a ráadás nem csak a tésztába, de a tetejére szórva is. Kínáljuk egy finom tea mellé őszi-téli napokon. A karamellkrém felejthetetlen élményt nyújt kóstolójának.Sok munka nincsen vele, de készüljünk fel arra, hogy aprólékosan kell dolgozni.Megéri a fáradtságot! - zsuzsamama56
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!