Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Datolyás-fügés mogyorós torta

60 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 10 db datolya apró darabokra vágva
  • 75 ml erős forró eszpresszó kávé
  • 7 dkg pörkölt darált mogyoró
  • 20 dkg puha vaj
  • csipet só
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 20 dkg süteményliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 50 g natúr joghurt
  • 4 nagy tojás
  • A krémhez:
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mascarpone
  • A diszítéshez:
  • 3 db negyedekbe,félbe vágott füge
  • 20 dkg karamellszósz
  • vágott pörkölt mogyoró egy marékkal.
  • Karamell:
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. Először a tortalapot süssük meg. A datolyát tegyük egy tálkába, és öntsük rá a kávét.Hagyjuk ázni 30 percig. Az őrölt mogyorót keverjük össze az áztatott datolyával.tegyük a masszát egy keverőtál aljába, és adjuk hozzá a piskóta többi hozzávalóját.vegyünk egy hosszúkás sütőformát, és vajazzuk, lisztezzük ki.Öntsük a masszát az előkészített formába, simítsuk el a tetejét , és süssük 40 percig, amíg a próbatűre nem ragad, akkor jó. Hagyjuk a formába kihűlni, de fordítsuk lefelé, egy deszkára, és tegyünk alá zsírpapírt. Így sima lesz a felülete is. Pihentessük 1 napot, és másnap készítsük el a krémet hozzá. A vajat keverjük habosra a cukorral, és vaníliával, majd a krémsajttal keverjük simára. Ügyeljünk rá, hogy a krémsajt szoba hőmérsékletűre hűljön le, mert kicsapódik a már langyosnak mondható krémben.A tortalapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk ketté. Az egyikkel a lapokat töltjük, míg a másik felével a tortát vonjuk be. Állítsuk össze e tortát. A torta díszítése: A fügéket a hegyes végükkel felfelé halmozzuk a torta tetejére. A karamellhez a nádcukrot serpenyőben egyenletesen olvasszuk fel, és a tejszínt hozzáöntjük folyamatosan kevergetve.kevés vajjal fényezzük át.Amikor besűrűsödik hűtsük ki.Hűlés után csurgassuk a torta tetejére úgy hogy a fügékre is jusson, majd szórjuk meg a mogyoróval.Hűtsük be, és tálalhatjuk is.

Megjegyzés

Ez a torta még finomabb lesz, ha a piskótát egy-két nappal korábban elkészítjük, mert az ízek jobban összeérnek.ha sütés után kihűlt, csomagoljuk folpackba, és tartsuk légmentesen záródó dobozban. A krémmel csak a fogyasztás napján töltsük meg és a díszítést is ekkor készítsük el.Gazdag, finoman fűszeres íz. Olyan mint a kelet varázsa.Friss fügével koronázva krémes karamellel.A tésztáját egy nappal előtte süssük meg, és pihentessük. Ez az elegáns torta enyhén fűszeres melaszos ízű a datolyától kellemes az íze, no meg a kávé aromája teszi tökéletessé. A pirított mogyoró már csak a ráadás nem csak a tésztába, de a tetejére szórva is. Kínáljuk egy finom tea mellé őszi-téli napokon. A karamellkrém felejthetetlen élményt nyújt kóstolójának.Sok munka nincsen vele, de készüljünk fel arra, hogy aprólékosan kell dolgozni.Megéri a fáradtságot! - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss