A darálós keksz elkészítéséhez a cukrot és a vaníliás cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a puha, felkockázott vajat. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk, kemény tésztát kell kapnunk.
A tésztát kettéosztjuk. A kakaóport simára keverjük egy kevés hideg vízben, majd az egyik tésztadarabhoz gyúrjuk. A másik tésztadarabba belegyúrjuk a lereszelt citromhéjat. Mindkettőt alufóliába csomagoljk, és 3 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A húsdarálóra felszereljük a kekszformázót. Átnyomjuk rajta először az egyik, majd a másik tésztát. Késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk (legegyszerűbb akkor, miközben átnyomjuk), majd egyenesen vagy megcsavarva sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket.
Végül 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.