Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dagasztás nélküli olívás kenyér

120 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzákeverem a szárított élesztőt, a sót és a borsot, majd felöntöm a langyos vízzel. Egy villa segítségével alaposan elkeverem. Nem kell megijedni, a tészta nagyjából olyan állagú lesz, mint a galuskatészta. Ekkor egy frissen tartó fóliával lefedem, konyharuhával leterítem, és 12 órán át hozzá sem nyúlok. A konyhában célszerű pihentetni. Nagyon kevés élesztőt tartalmaz, amely ennyi idő fejti ki tökéletesen a hatását.

Másnap a lyukacsos, erősen nyúlós tésztát enyhén lisztezett felületre borítom. Ehhez a legcélszerűbb egy szilikonlapátot használni. Kissé ellapítom, hogy nagyjából 25x25 cm-es négyzet alakú legyen. Az előzetesen felaprított olívával megszórom, és feltekerem. Ez nem olyan tészta, amivel könnyű bánni, nem fog szabályosan tekeredni, de érdemes törekedni egy vekni megformálására.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy kisebb tepsit sütőpapírral borítok, erre helyezem a kenyeremet, amit fátyolnyi liszttel hintek meg. Egy másik tepsit ráhelyezek, és 15 percig állni hagyom.

Majd az egymásra borított tepsiket beteszem a sütőbe. 15 perc elteltével eltávolítom a fedőként szolgáló tepsit. Ennek köszönhetően a keletkező gőzök nem szöknek el, a kenyér szépen megemelkedik, a héja pirulni kezd. Majd további 10 percig sütöm.

Mikor elnyerte aranybarna színét, kiveszem a sütőből, és erős önfegyelmet gyakorolva nem vágom fel azonnal. Érdemes megvárni, míg kihűl.

Megjegyzés

Frissen az igazi, de másnapra is tökéletes lesz, ha a héj elvesztené ropogósságát, sütőben újramelegíthető. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss