Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Curry

Egyszerûen hihetetlen, hogy ez az Indiából származó fûszerkeverék mennyire népszerû és milyen finom! Szinte nincs olyan étel, amit meg ne bolondíthatnánk egy kevés - vagy éppen sok - curry-vel!
A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz.
A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.

A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is
meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz. Különleges, pikáns ízt érhetünk el a curry fűszerkeverék használatával. Soha ne a húsra szórjuk, hanem kevés olvasztott, langyos zsírban vagy olajban keverjük ki (kb. 1 kávéskanálnyit), és mint egy páccal, úgy kenjük be vele alaposan a sütésre kiválasztott húst, majd hűtőszekrényben hagyjuk állni 1–2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek.

Íme egy közepesen csípős currykeverék összetétele:
6 darab szárított chili
25 g koriander
2 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál mustármag
1 kávéskanál szemes feketebors
1 kávéskanál görög széna
10 darab currylevél
1/2 őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt kurkuma


És most jöhetnek a curry-s receptek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss