Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukros pogácsa

MME MME
1/5
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A fent felsoroltakat könnyű, rugalmas tésztát dolgozzuk össze, és egy óra hosszat pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, s utána kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákra késsel csillag alakú bevágásokat teszünk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojással megkenjük és pirosra sütjük.

Megjegyzés

Hódmezővásárhelyen nem volt olyan hét, hogy valamilyen kemencébe ne sütöttek volna tésztát. A fenéken sült lepény a múlt század leghíresebb vásárhelyi étele volt. Később már a XX. században nagy téglalap alakú bádog tepsikben sült a tészta. Ezeknek a tésztáknak jelentős része élesztővel készült, kelesztették és kemencében sütötték. Ezek a tészták különlegesen finomak, de nehéz elkészítésűek voltak, melyek elkészítéséhez jó minőségű lisztre volt szükség. Ilyen tészták voltak a pogácsafélék. Ez lehetett cukros-zsíros sajtos és töpörtős. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss