Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkini zakuszka

50 szavazat
165 perc
mester
költséges
12 adag

Elkészítés

  1. A cukkini végeit levágjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük. Megsózzuk, alaposan átkeverjük, állni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk Kevés étolajon üvegesre pároljuk. Amikor elkészült, egy nagy főzőedénybe átöntjük.
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd késes aprítóban morzsalékosra daráljuk (sajtreszelőn is reszelhetjük, ha nincs késes aprítónk).
  4. Egy főzőedénybe 1,5-2 dl étolajat öntünk, beletesszük a reszelt sárgarépát, megdinszteljük. (Akkor jó, ha már egyáltalán nem roppanós.) Amikor kész, átöntjük a hagymás edénybe.
  5. A paradicsomot szintén megmossuk, késes aprítóban pürésítjük, majd ezt is beleöntjük a nagy főzőedénybe.
  6. A kápia paprikát megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Apróra daráljuk a késes aprítóval és szintén a nagy edény tartalmához adjuk.
  7. A reszelt cukkinit alaposan kifacsarjuk és a zöldségekhez tesszük. Beleöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és apróra tört babérlevéllel fűszerezzük.
  8. Alaposan átkeverjük, ha túl sűrű, még egy kis paradicsomlével lazítjuk. Öntünk hozzá 1,5 dl étolajat és feltesszük főni. Közepes lángon főzzük. Gyakran keverjük meg, könnyen leéghet! Addig főzzük, amíg a felesleges nedvesség teljesen elfő, és az étolaj feljön a zöldségek tetejére. (Csak és kizárólag akkor van kész, ha az olaj feljön és kis foltokban összeáll a tetején.)
  9. Az utolsó néhány percben még fűszerezzük szárított majoránnával. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük.
  10. Forrón üvegekbe kanalazzuk. Próbáljuk az üvegben lévő légbuborékokat kanállal eldolgozni, hogy ne maradjanak „légrések”. A tetejére kevés étolajat öntünk (teljesen lepje el a zöldségkrém tetejét, de ne legyen annyira sok, hogy az üveg nyitásánál kiloccsanjon).
  11. A cukkini zakuszkát száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. A felbontást követően tároljuk hűtőszekrényben, és fogyasszuk el néhány napon belül.

Megjegyzés

A megadott mennyiségekből 12 db 370 ml-es befőttes üveg tölthető meg. Nincsenek kőbe vésett szabályok a mennyiségeket illetően, bátran kísérletezzünk kedvünkre, és ízlésünk szerint. - Kolimár Viktória

Ezek is érdekelhetnek

Friss