Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkini: nem csak finom, de diétás is

Semleges az íze, ezer módon elkészíthető, finom és laktató, ráadásul egyáltalán nem hizlal. Ha párolt, grillezett húsok mellé vagy magában fogyasztjuk, a fogyás garantált. Tudnivalók és receptek itt!

Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de napjainkra az egész világon elterjedt és kedvelt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Hazánkban májustól októberig minden zöldséges-standon, télen pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálható. Az elmúlt években népszerűsége a divatos fitness - irányzatoknak köszönhetően jelentősen megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ha úgy döntünk, megismerkedünk a cukkinik népes családjával.

Zöldbe csomagolt vitaminbomba

Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna.

Hogyan készítsük el?

A kisebb cukkiniket héjastól, a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott egytálételként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, fasírtként (hús helyett), salátaként, vagy akár pástétomként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad, érdemes kipróbálni! Nagy hőségben ugyan hűtőben jó pár napig tárolhatjuk, de sokkal finomabb, ha azon „melegében”, frissen felhasználjuk. A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, könnyen emészthető és sokféleképpen elkészíthető.

Most pedig jöjjenek a receptek!

Töltött cukkinitekercs 

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg cukkini, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros húsú paprika, 2 vastag húsú zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 30 dkg szeletelt gépsonka, 15 dkg koktélparadicsom, 5 dkg reszelt parmezán sajt, fogvájók a megtűzéshez
Előkészítés: A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végeit, szárazra töröljük, és hosszában vékonyan felszeleteljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és kockára vágjuk.
Elkészítés:
1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a cukkiniszeleteket, adagonként mindkét oldalukról megsütjük, kivesszük, és hűlni hagyjuk.
2. A hagymát, a fokhagymát, a paprikát a visszamaradt olajban kevergetve kb. 4 percig sütjük. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és rozmaringgal, jól összekeverjük, kihűtjük.
3. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A cukkiniszeleteket hármasával, egymást kissé fedve, egymás mellé fektetjük. Ráteszünk egy szelet sonkát, megrakjuk a zöldségkockákkal, és óvatosan feltekerjük, összetűzzük fogvájóval, és szép sorban a tepsibe tesszük. A sütőben (vagy grillezőben) kb. 15 percig sütjük.
4. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A megsült cukkinitekercseket megszórjuk parmezánnal, és a tetejére rakjuk a paradicsomot. Francia kenyérrel kínáljuk.

Füstölt lazac cukkinis tócsnival 

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj a sütéshez, 20 dkg szeletelt füstölt lazac, 1 dl tejföl
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát héjastól, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A cukkinihez adjuk a hagymát, a fokhagymát, beleütjük a tojást, és megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszából 8 tócsnit sütünk. Mindkét oldalát kb. 4 percig aranysárgára pirítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla. A tócsnik tetejére fektetjük a lazac szeleteket. A tejfölt simára keverjük a kaporral, összekeverjük, és a hal tetejére teszünk belőle egy kis kanállal.

Túróval töltött karaj zöldhagymás cukkinivel 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet), 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál vágott tárkony, 3 evőkanál olaj
A zöldhagymás cukkinihez: 8 szál zöldhagyma, 30 dkg cukkini, 3 dkg vaj, 1 evőkanál vágott bazsalikom, 2 dl tejszín
A díszítéshez: 4 szál petrezselyem, 1 paradicsom
Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk.
Zöldhagymás cukkini: A hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukknit meg a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és a megmosott, leszárított petrezselyemmel meg paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.

További cukkinis fogások >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss