A cukkinit azért szeretjük, mert könnyű szerkezetű a húsa, s ha jól készítjük el, szinte elolvad a szájban. A tökkel és a hasonlóan tölteni vágyott zöldségekkel ellentétben a cukkini esetében a teljes növény ehető, beleérve a héját, a magjait, sőt még a virágot is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül fogyasztani, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is. A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú cukkinit kedvelik.
Ezért szeretjük a cukkinit
Aztán persze azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (100 gramm cukkiniben mindössze 15 kalória található), egyáltalán nincs benne koleszterin, cserébe viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a szívünket, és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.
A cukkini nagyon jól harmonizál a zöldfűszerekkel, jól illik hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring. De más irányba is elvihető egy kis szerecsendióval, frissen őrölt fekete borssal vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval. Lássuk, milyen csodálatosan finom egytálételeket készíthetünk belőle. Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb cukkinis recepteket.