Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csupa csoki kupola

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 db L-es tojás
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dkg (holland) kakaó
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • csipetnyi só
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • A töltelékhez:
  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 1/2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 4 evőkanál rum
  • 4 evőkanál erős feketekávé
  • A díszítés:
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • A szóráshoz:
  • kakaó
  • csokiforgács vagy csokireszelék

Elkészítés

Elkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 25-26 cm-es kapcsos tortaforma alját, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztához keverőtálba ütjük a 6 egész tojást, a cukorral és a csipet sóval elkezdjük verni a robotgép legmagasabb fokozatán kb. 10 percig! (Sütőpor nem kell bele!) Közben összekeverjük a lisztet a keményítővel, a kakaóval, és alacsony fokozaton kanalanként belekeverjük a cukros tojásba, végül az olvasztott vajat is finoman hozzáadjuk.

A formába simítjuk, kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba!).

Pár percig pihentetjük a sütőben kicsit nyitott ajtónál, majd kiemeljük, hűtjük, közben leemeljük a formát, és a papírt lehúzzuk. Teljes kihűlés után vízszintesen kettévágjuk.

A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk, kihűtjük. A krémet a hűtőbe tesszük, időnként megkeverjük. (Akkor jó, ha már jó hideg, de még nem dermedt meg teljesen.) Habverővel vagy géppel alacsony fokozaton a krémet nagyon óvatosan habosítjuk, közben belekeverjük a mézeskalács-fűszerkeveréket, narancshéjat.

Kibélelünk egy félgömb alakú (kb. 2-3 liter űrtartalmú) formát fóliával. A krém felét a formába simítjuk. Az egyik tortalapot akkorára vágjuk, hogy be tudjuk vele fedni a krémet, és beborítjuk a krémréteget. Megcsepegtetjük a rum és a kávé felével, rákenjük a maradék krémet. Beborítjuk a második tortalappal, a maradék rummal és kávéval megcsepegtetjük, lefedjük, és legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) hideg helyre tesszük.

Tálaláskor tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla.

A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és evőkanál segítségével bevonjuk vele a tortát, tetején kis hullámokat alakítunk ki. Megszitáljuk a kakaóval, és meghintjük csokoládéreszelékkel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss