Elkészítés: A csülköt jól megmosom, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat lekaparom. Kuktába teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Megsózom, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fűszerezem. Felteszem főni, kis lángon 1-1,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzöm. Miután a kuktát kinyitottam, levéből kiveszem a csülköt, hagyom lecsepegni, és egy libazsírral kikent tepsibe fektetem.
Amíg a csülök fő, a körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítom, félbevágom, sózom, borsozom, és rászórom a majorannát és a felaprított petrezselymet, majd a csülök köré halmozom. Sütőben, közepes lángon kb. 1 órán át sütom. Sütés közben a húst és a köretet is többször meglocsolom a zsiradékkal, a húst esetleg kis sörrel is. Akkor jó, ha a hús egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával.
Tálaláskor a csontról a húst lefejtem, felszeletelem, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszhelyezem a szeleteket a csontra. A vele sült hagymával, burgonyával és savanyúsággal körítve tálalom.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre