Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülök bográcsban - kezdőknek is

> 90 perc
rafinált
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A szalonnát étolajjal együtt a bográcsba betesz, kisüt, kiszedeget, félretesz. Helyébe a vöröshagyma, chilipaprika, a hagyma üvegesedéséig süt, bele a paprika, paradicsom, fokhagyma, só, összepárol. Utánaenged az ízlés szerint adagolt borsot, majorannát, bele a csülök és a köröm, átforgatva megpirít (a húsok fehéredéséig). Bele a tarja, felenged kevés vízzel, bele az őrölt paprika, felforral, átkever, megpróbálja a tüzet mérsékeltebbre bírni, és fedő alatt hagy addig, amíg a hús levet ereszt.

Felenged vízzel (ne lepje el teljesen), újra felforral, megkóstol, utánízesít. Tüzet mérsékel, fedő rá, a szomszédok által riadóztatott tűzoltókat megkínál egy kis léleknyugtatóval, az aggódó szomszédot is, meggyőzi őket, hogy ennyi embernek már nem fog jutni, bezár utánuk kaput, és újra megrak a közben kialudt tüzet. Időnként megkever, amikor félig puha a hús, le a fedőt, bele a bort ízlés szerint (ne domináljon, harmonikus egységben legyenek az ízek). Gyakorta kevergetve, a szünetekben tüzifát aprogatva elfőz, besűrít a levét, kóstol, ha kell, utánízesít.

Amikor már vajpuha a csülökbőrke, a hús is élvezhetőre puhul. Tetszés szerinti mennyiségű, sűrű levet hagy (mi pl. minimálisat, ami akár kenyérre is kenhető), kész, félre a bográcsot. A miénk per sacc 2-2,5 óra alatt főtt meg.

Levesz a gázálarcot, levereget a hamut magáról, és elporzik fürödni, hajat, ruhát mosni. Mire végez, hűl a kaja, szel néhány nagyobb méretű házilag alkotott fokhagymás, őrölt köménymagos kenyérszeletet, és nekilát (előtte a szomszédnak kisebb tányérban ajánlatos átnyújtani a kerítésen egy keveset, hátha akkor nem nézi a tiedet).

Megjegyzés

A reci alapja a Kerti parti c. könyvből csent, persze variálva. Azért kezdőknek, mert ez volt az első alkalom, h nem kiskuktaként, v nézőként, hanem főszereplőként vettünk részt bográcsos alkotásában. Nekünk és a szűkebb felmenői körnek nagyon ízlett, a sok fokhagyma, fűszer, a bor, stb. finom, csípős ízorgiát eredményeztek. A paprika és a paradicsom héjastól teljesen eltűnt a sűrű szaftban. Nem mestervizsga darab, de nem is vagyunk profik, viszont szeretjük a hasonló kategóriás műveket. - Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss