Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti

MME MME
150 perc
rafinált
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A füstölt csülköt egy lábas hideg vízben feltesszük főni. Törekedjünk arra, hogy a víz ellepje, ha nincs akkora fazekunk, az is jó megoldás, ha főzés közben néha megfordítjuk, így minden oldala megfő.
  2. A zöldségeket megmossuk, és a paradicsom kivételével meghámozzuk. A répákat felkarikázzuk, a zellert, a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A sertéshúst felkockázzuk.
  3. Egy nagyobb fazékban zsírt hevítünk, és húskockákat lepirítjuk, majd kiszedjük egy tálba. A megmaradt zsiradékba tesszük a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, és lepirítjuk, majd botmixerrel lepürésítjük.
  4. A zöldségpürébe beletesszük a sárga-és fehérrépát és a zellert, pár percig ebben dinszteljük, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával, őrölt feketeborssal, sóval és majorannával, őrötr köménnyel, beledobjuk a babérlevelet, összekeverjük, felöntjül annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje, és közepes lángontovább főzzük.
  5. Eközben elkészítjük a csipetkét. Egy aprítóba lesszük a liszete, a tojást, az olajat, a vizet és az aprított petrezselmyet, majd bekapcsoljuk az aprítót, és pár másodperc alatt összedolgozzuk. Kivesszük a tésztagombócot az aprítóból, kicsit még gyúrunk rajta, majd egy folpackba csavarva - vagy az aprítóba visszetéve - pihentetjük addig, míg elkészül a leves.
  6. A csülköt, ha megfőtt, kivesszük az edényből, lecsepegtetjük, és egy picit hűlni hagyjuk. A főzőlevél felöntjük a levest, majd beletesszük a felkockázott füstölt húst. Megkóstoljuk, szükség szerint sóval, borssal, majorannával tovább ízesítjük, majd hozzáadjuk az őrölt köményt. Hozzáadjuk a burgonyát is, alposan árkeverjük, majd addig főzük, míg a húsok és a zöldségek is tökéletesen megpuhultak.
  7. Ekkor ismét emelünk a hőfokon, és a forró levesbe belecsipkedjük a csipetketésztát. Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzhelyről. Fél óra pihentetés után, ízlés szerint csípős paprikával, tejföllel tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készíti Gáspár Bea a csülkös bablevest!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss