Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csörögefánk-forgácsfánk

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 csipet só
  • 2 dkg porcukor
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek rum
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • sárgabaracklekvár
  • rum (elhagyható)

Elkészítés

  1. Egy tálban összedolgozzuk a lisztet, a vajat, a porcukrot és a sót, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját és a rumot. Összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát kapunk. Ezután fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Ezután lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát(lehetőleg téglalap alakúra). Derelyevágóval, ennek hiányában késsel, 5X10 cm-es téglalapokat vágunk a tésztából, majd a közepébe nyílásokat metszünk. A téglalap egyik csücskét áthúzzuk a nyíláson, és a bő forró olajba helyezzük. Aranybarnára sütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük.
  3. A kész fánkokat még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
  4. Külön mellé baracklekvárt tálalunk, amit megbolondíthatunk egy kis rummal is.

Megjegyzés

Könnyen, gyorsan elkészíthető, ebből a mennyiségből kb. 40 db lesz. - zacso

Ezek is érdekelhetnek

Friss