A csolnoki libaleves elkészítéséhez a libaszárnyat, a -nyakat, a -zúzát, a far-hátat fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, a habot lekanalazzuk. Utána kis lángon fél órán át főzzük.
A vegyes leveszöldséget, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, elnegyedeljük, és a levesbe rakjuk a fokhagymával és a jól megmosott héjas hagymával együtt.
Megsózzuk, borssal, szegfűborssal és majoránnával fűszerezzük, és kis lángon, éppen csak gyöngyözve 2-3 óra alatt puhára főzzük.
Közben a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük, a kész levest leszűrjük. A főtt zöldséggel és a tésztával tálaljuk. A csontokról leomló puha húst az illatos könnyű leves után főételként is tálalhatjuk ecetes tormával és puha kenyérrel.